Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum a reusit un maramuresean de profesie inginer auto sa isi dezvolte o plantatie si o pepiniera de goji

fructe gojiPasionat de tot ce inseamna pomi fructiferi, Paul Sipos, din comuna Cicarlau, judetul Maramures, a reusit in ultimii patru ani sa puna pe picioare o pepiniera special realizata pentru goji. In fiecare dupa-amiaza, dupa ce termina serviciul, maramureseanul ingrijeste cu migala cei peste 80 de arbusti pe care ii are pe o suprafata de 2.000 de mp.

„In prezent am un teren de 20 de ari unde sunt vreo 80 de arbusti din care fac doar butasi. In momentul acesta am circa 400 de butasi pusi din primavara, care toti au facut fructe. Mai am o suprafata de 40-50 de ari pe care vreau sa o replantez cu goji. Am inceput cu aceasta activitate din intamplare pot spune. Pur si simplu am auzit de aceasta planta acum 4 ani, am cumparat seminte si am tot dezvoltat cultura. Am inceput sa realizez butasi si iata-ma aici. E o pasiune, mai ales ca eu activez in alt domeniu, sunt inginer auto. Dorinta mea e sa las serviciul si sa ma tin de treaba asta in continuare”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Paul Sipos.

Din cauza costurilor ridicate ale butasilor, infiintarea unei culturi de goji nu este intodeauna la mana oricui. De exemplu, pentru a planta un hectar de goji avem nevoie, conform lui Paul Sipos, de circa 3.000 de butasi, pretul unuia fiind de 20 de lei. Un calcul simplu ne arata ca avem nevoie de circa 60.000 de lei doar pentru materialul saditor. Pe langa acest lucru, alte costuri le vom avea cu lucrarile specifice plantarii.

O plantatie de goji are capacitatea sa reziste la temperaturi ridicate, precum si la seceta, insa, cu toate acestea, fermierii ar trebui sa se asigure ca pot iriga cultura. Din punct de vedere al solului, sunt preferate cele cu un pH ridicat.

„Cultura se preteaza pe aproape toate tipurile de sol, insa cu o conditie: pH-ul solului sa fie putin mai ridicat, undeva pe la 7,2 – 7,5. Planta se dezvolta cel mai bine asa. La solurile mai acide am observat multe carente in frunze. Goji este o planta rezistenta la seceta, insa are nevoie de apa, mai ales in primii ani, pentru a-si dezvolta radacinile. Eu ud saptamanal cu 10 litri pentru o planta”, explica Paul Sipos.

Administratorul pepinierei din Maramures recomanda celor care vor sa infiinteze o cultura de goji sa faca inainte de toate o analiza a solului, cel putin a pH-ului. „Daca avem un pH acid, eu recomand ca cel putin in groapa de plantare sa se amelioreze solul. Sa venim cu un sol cu pH ridicat. Sau sa venim cu un tratament la teren cu var, sa-l lasam asa vreo 4-5 saptamani”, mai spune Paul Sipos.

In ceea ce priveste gropile, acestea ar trebui sa aiba o adancime de 40 cm, cu latime de 25-30 cm, in cazul unor butasi cu varsta de 8 luni. Ca distante, pentru o cultura intensiva putem planta la 1,5 – 1,2 m intre plante, iar intre randuri la circa 2 m.

Un alt element important este si momentul plantarii. De exemplu, Paul Sipos recomanda ca o cultura de goji sa fie infiintata toamna, deoarece pe parcursul iernii radacinile se dezvolta, iar planta intra primavara in vegetatie cu radacini mai puternice.

„Cea mai buna perioada de plantare pentru goji este toamna. Apoi, dupa iarna, in primavara fac niste tratamente fito-sanitare pe baza de cupru. Spal bine planta ca sa nu am probleme. Apoi, ea intra in vegetatie. Mai intervenim apoi cu niste tratamente foliare, pe baza de alge marine. Dupa care se fac anumite taieri. Sunt anumite ramuri care sunt de rod si altele care nu sunt de rod, dar care cresc. Pe acestea din urma le taiem, pentru a permite o dezvoltare armonioasa a plantei”, mai explica administratorul pepinierei din Maramures.

Pentru primul an, in momentul in care planta ajunge la o inaltime de 60-80 de cm se va taia varful tulpinii principale pentru a stimula cresterea ramurilor. Nu se vor lasa mai mult de 3–4 ramuri sa se dezvolte. Dintre ramurile crescute se va alege o ramura ca tulpina principala pentru anul ce va urma.

In cel de-al doilea an, la ramura care s-a ales ca si tulpina principala se va elimina prin taiere varful la o distanta de 60- 80 cm fata de prima ramificatie. In acest fel vom stimula o noua ramificatie a arbustului. Aceste taieri ajuta ca sa dam o forma cat mai optima in dezvolaterea si cresterea plantei.

Perioada de inflorire apare la goji in luna mai, astfel ca fermierul are posibilitatea sa recolteze primele fructe chiar din luna iunie si pana la finalul lunii octobrie. La un hectar, cu o densitate de plante de 3.000 de arbusti, putem ajunge, in anul trei, la o recolta de circa 2,5 tone de fructe, afirma Paul Sipos.

„Pot sa spun ca in anul acesta am reusit sa culeg un kilogram de la o planta din anul 2 si 3. La 3.000 de plante cred ca se poate obtine o recolta de 2,5 tone. Se poate recolta din iulie si pana cand da inghetul. Eu acum, in octombrie, inca mai am cateva flori pe anumiti butasi. Eu am o plantatie de goji din din soiul Ning-Qi cunoscut ca si NQ-1, provenit din zona Ningxia China. Un cultivator trebuie sa aiba grija ca fructele sunt extrem de perisabile, in circa 5 zile mucegaiesc. Am reusit sa vand un kilogram, cu documente, la 50 de lei.”, mai spune Paul Sipos.

O alta recomandare a fermierului maramuresean este ca cei care doresc sa cultive goji sa investeasca si in ingradirea terenului, atat impotriva furturilor, dar si contra animalelor care pot intra nestingherite pe suprafara plantatiei. „Obligatoriu terenul ar trebui sa fie ingradit. De exemplu, in zona mea, existat atat iepuri, cat si porci mistreti. In anii trecuti am avut anumite destul de multe stricaciuni din cauza iepurilor”, afirma Paul Sipos.

Cel mai adesea, bolile si daunatorii nu apar din primul an de la infiintarea culturilor. Printre daunatorii semnalati la goji pot fi amintiti: afidele, omizi, paianjeni, furnici, musculita alba, trips.

„Deoarece face parte din familia solanaceelor, goji este inrudit cu plante de cultura precum: cartoful, rosia sau ardeiul. Daca o rosie de exemplu a fost infestata cu o boala, automat ea se transmite si la planta goji. Eu m-am confruntat cu afide de exemplu si cu paianjenul rosu. Insa se pot combate. Nu fac pagube daca ii observi din timp”, declara Paul Sipos.

Conform unui anunt al Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fermierii care doresc sa dezvolte o afacere cu goji vor putea obtine fonduri europene prin PNDR. Mai exact, goji va fi inclus in grupa „Fructe mici și bace: coacaze albe si rosii, zmeura, smochine, catina, afine”, valoarea productiei standard urmand sa fie de 3.430,92 de euro, potrivit datelor publicate de AFIR. Cu toate acestea, goji nu este in acest moment inclus in catalogul national al soiurilor, realizat de ISTIS, si nici in Legea Pomiculturii.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor