Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum au reusit doi tineri sa renunte la serviciile bine platite de la oras si sa infiinteze o ferma de familie la tara

solarii-robert-popescu-legume2Fara sa aiba cunostinte de agricultura si nici macar bunici in mediul rural, doi tineri din Bucuresti, Andreea si Robert Popescu, au simtit ca este nevoie de o schimbare majora in viata lor. Desi lucrau ca informaticieni, si-au lasat serviciile bine platite din Capitala, iar cu banii stransi au dezvoltat o mica ferma de familie in comuna Boteni, la 30 de kilometri de Bucuresti, unde produc in prezent legume ecologice.

„Suntem veniti de la oras, fara sa fi avut nici macar bunici la tara. Amandoi suntem informaticieni de meserie. Robert a lucrat in IT, iar eu ca broker pe bursa, vreo sase ani. Totul a inceput atunci cand am participat la acel miting impotriva celor care chinuiau caii in Delta. Apoi, am mai fost ca voluntari, o saptamana, cu cortul. Acesta a fost primul impact real al nostru cu tot ce inseamna natura, cu Soarele, cu apusul vazut din mijlocul unui camp, nu printre blocuri. Asa am simtit ca trebuie sa facem o schimbare”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Adreea Popescu, co-proprietarul magazinului online „Invitatie la Sanatate – Legume Naturale”.

In prezent, cei doi tineri detin 5.000 de mp de pamant in localitatea Boteni, judetul Ialomita, dintre care 2.000 de mp sunt cu solarii, iar 800 de mp apartin unei livezi. Mai mult decat atat, cei doi au reusit sa isi construiasca in ultimii ani si o casa cu o suprafata de 60 mp.

„Am cautat initial pamant prin imprejurimile Bucurestiului. Cand l-am gasit pe acesta, parca am si simtit ca e al nostru. E un sat total atipic. Nu are niciun fel de legatura cu satele romanesti. Adica este un sat in care nu exista astfalt, nu exista banci in fata curtilor. Pamantul era plin de buruiana la inceput. In momentul in care l-am luat ne si spuneau taranii ca nu avem nicio sansa sa cultivam acolo, mai ales ca nu ne pricepem, deoarece suntem de la oras. Intr-un final am reusit, iar dupa mai multe incercari si experimente am decis sa cultivam doar rosii. Avem vreo sase soiuri in prezent”, ne mai spune Adreea Popescu.

solarii-robert-popescu-legume4Pentru cei doi tineri, inceputul nu a fost unul prea romantat. Au fost nevoiti sa locuiasca trei sezoane din primavara si pana-n toamna intr-o rulota si sa se incurajeze unul pe celalalt ca drumul pe care l-au ales este unul de succes.

„Timp de trei ani am facut naveta Bucuresti-Boteni, am locuit intr-o rulota. La un moment dat, cand ne-am mutat, am avut un sentiment de panica de genul ce ma fac eu cu viata mea. Am plecat de la birou, o sa raman Andreea care pune rosii. Atunci, Robert m-a indemnat sa ma duc la Horticultura, care e a doua facultate pe care o fac, la 32 de ani. Am realizat ca nu e asa de usoara legumicultura. Cel mai important lucru e ca trebuie sa cultivam ca sa avem si productie”, mai afirma Andreea Popescu.

Unul dintre cele mai frumoase momente pe care cei doi tineri le-au trait, de cand au infiintat ferma ecologica, a avut loc anul acesta, chiar in momentul in care au anuntat cand vor incepe sa faca livrari. Nu mai putin de 260 de persoane le-au scris pe Facebook, in mai putin de o jumatate de ora, ca vor sa cumpere rosii de la ei.

„Acesta e primul an in care simtim cu adevarat ca am demarat afacerea. De exemplu, cand a anuntat Robert ca incepem livrarile am avut 260 de cereri, in primele 20 de minute. Lucru care ne-a si panicat putin. E foarte imbucurator sa simti asa ceva. Mai mult decat atat, avem clienti care vin in vizita special la noi sa copileasca, sa faca fel si fel de activitati specifice unei gradini, adica sa-si aduca aminte de ce faceau in copilaria lor, la bunici. Avem cam 45 de clienti saptamanal, pe care ii putem multumi”, mai povesteste Andreea Popescu.

solarii-robert-popescu-legume3Avand o cultura ecologica, cei doi tineri folosesc numai produse naturale, precum macerate de urzica sau ardei iute, prin care sa tina la distanta daunatorii.

„Noi am dorit foarte mult sa crestem plantele natural, fara ingrasaminte si fara sa aplicam insecticide sau alte substante chimice. Folosim tot felul de macerate, cenusa de lemn, macerate de urzica. Pentru tripsi si afide folosim un macerat de ardei iute. Pentru mana dam cu un amestec de lapte mai gras cu apa. Am avut la un moment dat o problema cu cu tripsii, insa am adunat buburuze si am creat un fel de micro-ecosistem. Asa am reusit sa scapam de daunatori. Sunt fel si fel de incercari si experimente pe care la facem”, spune Andreea Popescu.

Intrebata ce sfaturi ar putea oferi unor tineri care si-ar dori si ei sa isi dezvolte o afacere in mediul rural, Andreea Popescu afirma ca este nevoie de curaj, rabdare, cat si de multa corectitudine.

„Le trebuie curaj sa faca ceva. Apoi si rabdare. Castigurile nu vin in luna urmatoare. Trebuie sa inteleaga ca trebuie sa invete, pentru a se putea dezvolta. Trebuie de asemenea sa fii corect. Asta a contat cel mai mult la noi. Cand am avut cererea aceea de 260 de clienti am avut niste prieteni care ne-au spus ca de ce nu ne ducem la Vidra, sa umplem dubita de rosii, si sa le vindem mai departe. Si atunci noi am zis ca nu. Am plecat pe drumul asta corect si vrem sa facem lucrurile pe bune. Usa noastra a fost tot timpul deschisa, clientii au putut sa vina mereu la noi. Clientii pot sa-si culeaga singuri legumele din solarii daca vor, le pot controla. Ceea ce facem acum ne asigura un venit din care doi oameni pot sa traiasca mediu sa zic asa. Nu iti permiti nu stiu ce vacante in locuri exotice, dar nici nu traiesti la limita saraciei”, afirma Andreea Popescu.

Pentru viitor, cei doi isi doresc sa acceseze fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri sau pentru modernizarea exploatatiei agricole. „Am dori sa accesam niste fonduri europene pentru tineri fermieri mutati la tara. De exemplu ca sa iei pentru extindere trebuie sa iei pamantul. Sa vada ca ai pamant. Pentru noi acum e mai dificil sa achzitionam pamant, deoarece stiind ca vor sa ne extindem vecinii au ridicat pretul. Sau mai putem lua fonduri pentru tehnologizare, niste ventilatoare speciale sau un tractoras micut pentru solar. Robert isi doreste sa faca aici un fel de comunitate, sa aduca oameni de la oras care nu au un loc de munca. Crede foarte tare in asta. Mie mi se pare ca e foarte dificil, dar il las in pace”, mai spune, zambind, Andreea Popescu.

Tinerii fermieri din Romania pot beneficia de fonduri europene nerambursabile prin Submasura 6.1 – ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, din PNDR 2014-2020, masura ce are alocata pentru acest an o contributie publica totala de 111,2 milioane de euro.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 de euro si va fi acordat sub forma de prima in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor