Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum crede ministrul Agriculturii ca ar putea fi limitata vanzarea terenurilor agricole romanesti catre straini

atasati-agricoli-640x330Un studiu recent informa ca aproape 40% din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine. Desi acest subiect provoaca mereu dispute aprinse, tara noastra are in prezent putine parghii prin care sa limiteze concret vanzarea terenurilor catre cetatenii europeni. Cu toatea acestea, ministrul Agriculturii afirma ca Romania ar putea convinge Bruxelles-ul, pe baza unor argumete serioase, sa introduca in legislatia nationala o serie de prevederi prin care sa verifice intentiile unui cumparator strain de pamant romanesc.

„In discutiile pe care le-am avut la Bruxelles, precum si cu alte state membre a reiesit urmatorul lucru: orice stat european, cand are niste obiective foarte clare, poate solicita introducerea unor anumite restrisctii. Ca dovada, un europarlamentar german care si-a dorit sa cumpere teren agricol in Franta a fost refuzat categoric, deoarece nu era agricultor cu adevarat. Legislatia franceza are prevederi in acest sens. Din punctul meu de vedere, ar putea sa se introduca in lege o mica corectie. Atunci cand vine un strain sa cumpere teren, nu-l intrebi ce intentii are? Cu toate acestea, sunt niste reglementari europene si nationale care nu ne permit mereu sa facem ceea ce ne dorim. Cea mai simpla metoda ar fi ca acest subiect sa se discute in Parlament, sa se realizeze o propunere, pe care sa o putem valida ulterior cu Bruxelles-ul”, in cadrul emisiunii „Prim-plan”, de la TVR1.

Chiar daca nu exista date oficiale despre acest fenomen, o cercetare realizata de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, a aratat ca circa 5,3 milioane de hectare, din cele 13,3 milioane de hectare ale Romaniei, sunt exploatate de straini, mai exact circa 40%.

Numai in judetul Timis exista la ora actuala circa 150.000 de hectare de teren arabil, adica o treime din total, care sunt exploatate de mai multe companii italiene, mai noteaza cei de la Transnational Institute.

In acest context, merita de precizat faptul ca Romania, conform negocierilor pentru aderarea la UE, si-a luat angajamentul sa liberalizeze piata funciara incepand cu 1 ianuarie 2014. De la acea data, cetatenii straini au putut cumpara teren in Romania si pe persoana fizica.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor