Există afaceri care se dezvoltă natural, doar cu ajutorul unei investiții inițiale reduse și care se autosusțin după doar câteva luni. Din păcate însă, aceste cazuri sunt unele foarte rare, iar realitatea din mediul de business ne arată că de cele mai multe ori o afacere, indiferent de cât de nouă este, are nevoie de investiții constante pentru a se putea dezvolta și pentru a putea ajunge la stadiul în care profitul să fie mai ridicat decât suma de bani investită.
Finanțarea este în cele mai multe dintre cazuri o reală problemă. Antreprenorii se împart în mai multe categorii: fie că nu au fost angajați niciodată și au parte de susținerea inițială a prietenilor sau a familiei pentru a demara un business, fie că își folosesc economiile personale, adunate din salariu, pentru a începe pe drumul antreprenoriatului sau apelează la instituții financiare sau fonduri speciale dedicate unui business la început de drum.
Pași obligatorii
O idee extraordinară nu este, din păcate, suficientă, pentru a dezvolta o afacere de succes. Pe lângă munca continuă, primul pas pentru a primi o finanțare necesară este existența unui plan de afaceri solid. Acesta trebuie să includă un rezumat al soluțiilor oferite de firmă, o prezentare integrată a domeniului de activitate și date precise ale dezvoltării competitorilor.
Informații precum estimările privind dezvoltarea sectorului de activitate sunt obligatorii, precum și cele privitoare la dezvoltarea propriului business.
Unele dintre cele mai importante paragrafe fac referire la o evaluare corectă și amănunțită a bunurilor companiei pe care o dețineți, precum și situația financiară din momentul de față. Bilanțul, veniturile și fluxul de numerar ar trebui să fie detaliate și exacte. La toate acestea, se adaugă planul de management și cel de marketing, punctele puternice, dar și cele slabe pe care doriți să le îmbunătățiți. La final, planul ar trebui să conțină țelurile financiare și modalitatea în care ați planificat să le atingeți pe termen scurt, mediu și lung.
De la plan, la acțiune
Odată ce aveți un plan de afaceri bine pus la punct, este timpul ca acesta să ajungă la cei care vă pot ajuta cu o finanțare și care este cea mai simplă modalitate de a face acest lucru decât să trimiteți un email în acest sens? Acesta trebuie să conțină, pe lângă planul mai sus detaliat și o scurtă scrisoare de intenție. Atenție însă, aceasta ar trebui personalizată, în funcție de destinatarul căruia vă adresați.
Cea mai eficientă modalitate de a intra în discuție cu posibili investitori este însă participarea la evenimentele de profil. Nu este obligatoriu să fie evenimente dedicate finanțărilor, orice eveniment de business este potrivit.
Târgurile specializate care au loc în mod constant la Romexpo, evenimentele sub umbrela IMM ReStart, cele organizate de Business Mark, workshop-urile speciale în cadrul cărora participă oamenii de afaceri din industria vizată, toate sunt câteva dintre ocaziile importante unde puteți cunoaște persoanele potrivite ce vă pot ajuta. Networking-ul este esențial în dezvoltarea unui business, oamenii de afaceri au nevoie de conexiuni importante pentru a putea rămâne competitivi pe o piață mereu în schimbare. Este obligatoriu însă ca discuțiile să nu rămână doar în sfera finanțării. Chiar dacă acesta este cel mai important scop, relațiile pe care le puteți începe în cadrul unor astfel de evenimente sunt vitale și pot reprezenta pasul cel mai important către o posibilă investiție. În plus, în cadrul discuțiilor formale sau informale puteți cere părerea celor avizați cu privire la evoluția pe care afacerea a avut-o până acum, precum și idei potrivite pentru planurile de viitor. O părere a unei persoane avizate, dar care nu este implicată 100% precum sunteți voi, este una cu siguranță valoroasă pentru viitorul afacerii.
Business angel
Este greu, dacă nu imposibil, ca planul de afaceri realizat să ajungă rapid la mai mulți business angels ce ar putea să fie interesați de o posibilă finanțare. Tocmai de aceea, există servicii dedicate acestui sector. Unul dintre cele mai rapide este website-ul BusinessAngels.ro, unde, în schimbul unei taxe de 9.99 euro, beneficiați de existența unui portofoliu extins de investitori, care sunt dispuși să analizeze planul unui business. Platforma acționează precum o legătură între antreprenori și investitori, iar dacă ideea afacerii pe care doriți să o dezvoltați nu se dovedește a fi interesantă pentru nimeni, atunci planul de afaceri intră într-o bază de date la care pot avea acces finanțatorii atunci când este descoperit un investitor potrivit.
Un alt serviciu interesant este cel oferit de FundingUniverse.com, un catalog ce adună ideile antreprenorilor pentru a ajunge cât mai rapid la cei posibili interesați. Rețeaua adună în prezent zeci de mii de start-up-uri care au nevoie de investiții și sute de investitori. Poveștile de succes demonstrează eficiența acestor platforme. Un exemplu în acest sens este antreprenorul Nate Alder, fondator al Argon Tehnologies, companie care produce și distribuie echipament sportiv pentru sporturile extreme. Finanțarea primită s-a ridicat la 375.000 de dolari și a venit din partea unui business angel.
Legea investitorilor
Pentru a susține activitatea investitorilor, autoritățile din România au susținut “Legea Business Angels”. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 382 / 02.06.2015, Legea nr. 120 / 29.05.2015 și se adresează celor care vor să susțină o afacere pentru relansarea sau dezvoltarea ei.
Există însă câteva reguli clare pentru cei interesați. De exemplu, investitorul trebuie să acorde o sumă de bani cuprinsă între 3.000 de euro și 200.000 de euro și nu poate deține în nume propriu sau prin persoane interpuse mai mult de 49% din capitalul social al societății în cauză. Firmele care beneficiază de investiții trebuie să se încadreze în categoria IMM-urilor și să nu se afle în incapacitate de plată, stare de insolvență sau faliment.
Beneficiile pe care le are un business angel sunt de ordin fiscal. Este vorba despre scutirea de la impozitul pe veniturile sub formă de dividende, pentru o perioadă de trei ani și scutirea de la impozitul pentru câștigul stabilit din transferul părților sociale, dacă vânzarea are loc după cel puțin trei ani de la achiziție.
Fonduri de investiții
Nu doar un business angel vă poate ajuta privind finanțarea unei afaceri, ci și un fond de investiții, o entitate care adună fondurile investitorilor, ce sunt atât persoane fizice, cât și juridice, iar administratorul fondului plasează banii în acțiuni sau obligațiuni.
Trebuie să știți faptul că fondurile de investiții sunt împărțite în două categorii: cele deschise, Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare, și cele închise, Alte Organisme de Plasament Colectiv.
Cea mai importantă diferență este felul în care se răscumpără unitățile de fond. Dacă fondurile deschise presupun răscumpărarea continuă a investiției pe întreaga durată de viață a fondului, la cele închise, răscumpărarea are loc la intervale de timp prestabilite.
Programe speciale
La nivel național și nu numai există programe variate prin care se asigură investiții celor care au un plan solid de afaceri. Un exemplu în acest sens este dat de Compania Naţională de Investiţii, înfiinţată în anul 2001, și care funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Compania derulează programe de interes public şi social, dar și investește, cu ajutorul unor programe speciale, în diferite proiecte. Spre exemplu, se derulează programe de investiţii în cadrul “Programului naţional de construcţii de interes public sau social”, care are mai multe subprograme, precum săli de sport, complexuri sportive, aşezăminte culturale, bazine de înot, patinoare artificiale sau săli de cinema.
Nici băncile nu se lasă mai prejos, mai ales dat fiind faptul că creditarea pentru susținerea afacerilor este pe un trend ascendent. Instituțiile financiare oferă credite care acoperă până la 85% din valoarea investițiilor unei companii deja existente, iar dacă vreți să lansați un start-up, atunci vă puteți baza pe 70% din suma necesară, asigurată printr-un împrumut bancar. La sumele de bani, se acordă și perioadă de grație specială, consultanță din partea specialiștilor din cadrul băncii pentru întocmirea dosarelor necesare pentru credit și, nu în ultimul rând, o structură flexibilă de garanții pentru investițiile care au drept scop dezvoltarea afacerii.
“Orizont 2020”
Fondurile europene reprezintă un alt mijloc util și de încredere pentru cei care au nevoie de finanțare.
Proiectul “Orizont 2020” este cel mai recent și mai amplu proiect de acest fel. Are un buget total de aproximativ 80 de miliarde euro, iar principalele obiecte ale programului sunt crearea de noi locuri de muncă și creșterea economică.
Pentru anul curent, finanțările sunt direcționate mai ales spre cei trei piloni principali ai programului. Primul pilon este reprezentat de excelența științifică, pentru care este alocată suma de 3 miliarde de euro. Al doilea pilon este denumit “Poziția de lider în sectorul industrial” și are alocată suma de 1.8 miliarde de euro. Se referă la sprijinirea poziției de lider în sectorul industrial al Europei în domenii specifice, precum tehnologia informației și a telecomunicațiilor, nanotehnologie, sisteme avansate de fabricație, robotică, biotehnologie și spațiu. Al treilea pilon este destinat provocărilor sociale. Pentru acesta este alocată suma de 2.8 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în proiecte inovatoare destinate sănătății, agriculturii, sectorului maritim, bioeconomiei, energiei, politicilor climatice, societății reflexive, securității și utilizării eficiente a resurselor și materiilor prime.
“Small business suport”
Un alt proiect special pentru cei care au nevoie de o investiție este „Small Business Support”, program prin care nu se pot primi sume de bani, dar care facilitează contactul între IMM-uri şi serviciile de consultanţă în afaceri. Proiectul oferă consultanţi locali și experţi internaţionali și este susținut în România cu finanţarea BERD.
„Small Business Support” poate sprijini dezvoltarea a 500 de întreprinderi mici şi mijlocii, prin transfer de cunoştinţe, metode şi instrumente. De asemenea, se facilitează relaţiile cu instituţiile financiare partenere şi alţi finanţatori din țara noastră. Finanţarea programului este asigurată în România de către Austria, Canada, Luxemburg, Japonia, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, iar proiectul numără peste 100 de consultanţi locali instruiţi.
De reținut
Mai presus de modalitățile prin care se solicită o finanțare, organismele sau persoanele care vor să investească impun condiții deloc ușoare. Criteriile cele mai importante nu sunt prețul cel mai avantajos și, de cele mai multe ori, nici ideile foarte bune, ci cât de rapid se poate obține un profit în urma acestei tranzacții. Tocmai de aceea, existența unui plan de afaceri detaliat este necesară.
Analiștii spun că multe companii care depun în prezent dosare pentru finanțare sunt unele cu un viitor stabil, dar care se confruntă cu blocaje financiare și riscă astfel să intre în incapacitate de plată. Din cauza procedurilor greoaie și deloc rapide pentru a primi un credit bancar ce poate veni în ajutor, antreprenorii apelează la fonduri de investiții sau la business angels dispuși să acorde o investiție ridicată rapidă, care să fie soluția perfectă de moment pentru a asigura continuarea afacerii.
Sursa:www.jurnaluldeafaceri.ro