Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum poate beneficia un fermier de subventia pentru arendarea sau vanzarea terenurilor

fermieriMicii fermieri care aleg sa isi vanda sau sa isi arendeze terenurile vor putea primi de anul viitor bani de la stat. Circa 200 de euro. Pentru a beneficia de aceste subventii, agricultorii trebuie sa se regaseasca, pentru cel putin un an, in schema de mici fermieri de la APIA.

„Masura a fost aprobata in PNDR si are acordul Comisiei Europe. Nu am putut sa o lansam acum, pentru ca exista urmatoarea conditie. Beneficiarul, pentru a fi eligibil, trebuie sa se regaseasca cel putin un an de zile in schema de mici fermieri de la platile directe. Dupa ce a trecut anul, in campania urmatoare, atunci el poate sa opteze sa se transfere din zona de plati directe de la APIA si sa intre pe PNDR cu aplicatie depusa pentru a primi 120% fata de subventia pe care o avea pentru acel teren. Insa exista aceasta obligatie, ca beneficiarul sa activeze cel putin un an ca mic fermier”, a declarat secretarul de stat in MADR, George Turtoi.

In aceasta categorie pot intra fermierii care au terenuri agricole cu o suprafata cuprinsa intre 1 si 5 hectare, precum si agricultorii care detin terenuri cu suprafete intre 5 si 30 hectare, acestia urmand sa primeasca o plata redistributiva, mai exact o plata mai mare pe suprafata.

In Romania sunt 800.000 de fermieri cu proprietati intre 1 si 5 hectare de teren agricol, care detin in total peste 4 milioane hectare de teren. Marii proprietari de terenuri agricole reprezinta doar 1% din total, fiind vorba de 11.000 de societati. Acestea detin cealalta jumatate din suprafata agricola a Romaniei, aproape 5 milioane de hectare.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor