Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum pot lua proprietarii de terenuri agricole 120% din subvenția pe suprafata

stelprdb1049230Scopul investitiilor sprijinite in cadrul Submasurii 6.5 „Schema pentru micii fermieri” este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plăţi directe catre fermieri) pentru cel putin un an si care se angajează sa transfere definitiv altui fermier intreaga lor exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare

Obiectivele submasurii 6.5 „Schema pentru micii fermieri”:

  • Cedarea terenurilor in mod voluntar de catre unii fermieri in favoarea altor fermieri, în scopul facilitarii comasarii terenurilor si in consecinta, alături de alte masuri conduce la restructurarea fermelor.;
  • Prioritizarea fermierilor care cedeaza o exploatatie cu o suprafata mai mare si in acele zone in care terenul are un potential ridicat.
  •  Submasura are o puternica legatura cu masurile care vizeaza investitiile in ferme, sprijinindu-le in favoarea restructurarii si cresterii competitivitatii;

Beneficiarii submasurii 6.5 „Schema pentru micii fermieri”

Fermierii eligibili sunt cei care au participat, cel putin un an, la schema pentru micii fermieri conform Regulamentului 1307/2013. Totodata, ei trebuie să fie înscrişi în Registrul fermelor şi să fi beneficiat de plati directe pentru o suprafatat de cel puţin 1 ha de teren, compus din parcele care nu sunt mai mici de 0,3 ha.

Conditii eligibilitate prin submasura 6.5 „Schema pentru micii fermieri”:

  • Solicitantul a aplicat cel putin un an schema de micii fermieri din Pilonul I la momentul depunerii cererii de finantare;
  • Solicitantul se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier întreaga lui exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare. Transferul definitiv se poate realiza atat prin acte care sa confere un drept real de proprietate, cat si prin arenda pentru o perioada de minim 20 de ani.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat prin submasura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” este echivalentul a 120% din cuantumul anual al sprijinului acordat pe schema de micii fermieri din Pilonul 1. Sprijinul va fi platit incepand cu data transferului pana la data de 31.12.2020.

Criteriile de selecție se vor stabili având în vedere principiile:

  • dimensiunii fermei transferate.
  • comasării exploatatiilor.
  • potențialului agricol.
  • dreptului real de proprietate.

Submasura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” va prioritiza acei fermieri care cedeaza o exploatatie cu o suprafata mai mare si in acele zone in care terenul are un potențial ridicat, și are o puternica legatura cu măsurile care vizeaza investitiile in ferma, sprijinindu‐le in favoarea restructurarii si cresterii competitivitatii.

Sub‐masura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” poate fi activata incepand cu anul 2016 astfel încat, minimum 1 an, solicitantul sa fie beneficiarul al schemei simplificate din cadrul Pilonului 1 conform Titlului V din R (UE) nr. 1307/2013.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor