Chiar daca poate fi regasita frecvent in gospodariile oamenilor, lufa este putin cunoscuta ca fiind planta agatatoare din care se obtin buretii vegetali. Fermierii care aleg sa o cultive spun ca tehnologia de crestere nu este una dificila, ci asemanatoare cu cea a castravetelui. Mai mult decat atat, lufa poate deveni si o cultura profitabila, daca agricultorul reuseste sa stabileasca un contract ferm cu un magazin de comercializare a produselor naturiste.
Pentru a afla mai multe detalii despre cum se cultiva lufa, am stat de vorba cu Nicolae Croitoru, din judetul Prahova, care, de mai bine de 5 ani, cultiva aceasta planta in propria gradina din comuna Dumbrava. „Pentru mine este mai mult un hobby. Nu am decat cativa metri patrati cu aceasta cultura, dar, recunosc, ma ocup de ea de mai bine de 4-5 ani. Am aflat de la bunicii mei ca si strabunicii au avut-o, prin urmare m-am decis sa o testez si eu si sa vad cum creste. Este o planta care, desi e rezistenta la seceta, are nevoie de irigatii ca sa se dezvolte. De asemenea, pentru a avea o cultura mai puternica eu am fertilizat-o si cu ingrasaminte pe baza de azot”, povesteste Nicolae Croitoru, pentru StiriAgricole.
Primii pasi pentru infiintarea unei astfel de culturi este realizarea rasadurilor, procedeu care debuteaza in luna februarie, acestea fiind ulterior plantate in camp undeva prin luna martie, atunci cand temperaturile diurne si nocturne sunt peste 5 grade Celsius. „Eu pregatesc rasadurile in interior, in ghivece, cresc la circa 10 cm, iar cand vremea permite, adica am o temperatura de peste 5 grade, le plantez afara. Daca nu se tine cont de acest aspect, lufa are dificultati de a ajunge la maturitate, dand in consecinta si mai putine fructe, bureti”, explica fermierul prahovean.
Lufa este o planta anuala, ajungand la maturitate la sfarsitul lunii august. Incepand cu luna septembrie, pana la finalul lunii octombrie, fructele lufei, buretii, se recolteaza manual.
Deoarece este o planta agatatoare, trebuie ajutata cu un spalier sau cu un sistem pe araci. Ea ajunge destul de sus, uneori chiar la 4 metri inaltime. Eu am incercat mai multe variante in ceea ce priveste sistemul de agatare, printre care si un spalier in forma de „U” intors. Am facut de asemenea si un experiment plantand-o langa un copac si am vazut ca s-a urcat pe acel pom. In ceea ce priveste solul, nu este pretentioasa, merge pe aproape orice tip de sol. Eu am un pamant chiar argilos, destul de greu, si cu toate acestea nu sunt probleme”, a mai povestit Nicolae Croitoru.
Distanta recomandata de fermierul prahovean pentru cultivarea lufei este de circa 30-40 de cm pe rand. Intre randuri, acesta afirma ca distanta poate fi de la 2 pana la 4 metri, in functie de modul in care isi doreste sa lucreze fermierul, un spatiu mai mare fiind necesar pentru accesul utilajelor agricole.
„Lufa este o planta destul de rezista, atat la secete, precum si la boli sau daunatori. Cu toate acestea, are nevoie de irigatii pentru o productie medie buna. Lufa nu este afectrata de mana de exemplu, asa cum se intampla cu alte culturi. Eu nu am aplicat tratamente. Ceea ce este foarte important, in privinta ingrijirii ei, este sa ii asiguram un teren curat, fara buruieni, pana cand creste de exemplu pana la 25 de cm”, a mai spus cultivatorul prahovean.
Recoltarea lufei incepe de la mijlocul lunii septembrie si poate continua pana la finalul lunii octombrie. Fiecare planta poate da circa 4-5 fructe (bureti). „Cand coaja fructului incepe sa se usuce la exterior incepem recoltarea. Din verde devine maro inchis. Daca fructul inca este verde nu il luam, deoarece buretele nu este in interior maturat. La recoltare, taiem fructul de pe vrej, despicam capacelul de pe o parte si scoatem semintele. Apoi, il decojim si avem buretele. Bineinteles, cei care aleg sa ii dea o destinatie comerciala, il pot inalbi. El, buretele, imediat cand il scoatem, are o culoare mai degraba galbuie”, povesteste Nicolae Croitoru.
Cultivatorul prahovean afirma ca i-ar placea sa dispuna de mai mult timp pentru a-si mari suprafata cultivata cu lufa, insa momentan se declara multumit. Ofera buretii vegetali prietenilor. In magazine, acesti bureti se comercializeaza cu preturi cuprinse intre 10-15 lei.
Sursa:www.stiriagricole.ro