Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum se infiinteaza o plantatie de salcie energetica si ce profit iti poate oferi la hectar

plante_45883300Din cauza valului de scumpiri pentru combustibilii fosili, tot mai multi oameni de afaceri, dar si fermieri, aleg sa investeasca in culturile de salcie energetica, o planta care este folosita drept combustibil pentru centralele electrice pe biomasa. Cu o investitie initiala de circa 2.000 de euro pentru un hectar, cei care aleg sa dezvolte o plantatie de salcie energetica isi pot recupera investitia in 3-4 ani, avand un profit anual de circa 1.500 de euro la hectar.

„Salcia energetica ocupa circa 80% din totalul plantantiilor energetice din Europa, ceea ce demonstreaza eficacitatea ei. Mai mult decat atat, lucrarile unei asemenea culturi sunt complet mecanizate, prin urmare este si cea mai ieftina varianta de a realiza o plantatia energetica. Utilajele necesare pot fi imprumutate, ceea ce inseamna ca fermierul nu are un cost suplimentar, nu trebuie sa si le achizitioneze, decat daca ar avea sa spunem o suprafata de peste 100 de hectare”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Benko, directorul companiei Kontrastwege – KWG din Miercurea-Ciuc, specializata in infiintarea plantatiilor de salcie energetica.

Pentru a genera profit, culturile de salcie energetica sunt rentabile doar pe suprafete care depasesc 10 hectare. In strainanate, mai ales in Suedia, locul in care au fost omologate principalele soiuri de salcie energetica, suprafetele cultivate ajung si la cateva mii de hectare. Cei care pot investi in acest tip de plantatie sunt atat persoanele fizice, care doresc sa dezvolte o afacere, precum si autoritatile publice locale, mai ales daca se confrunta cu problema incalzirii cladirilor de utilitate publica.

Cei care doresc sa infiinteze o asemenea plantatie trebuie sa cunoasca faptul ca salcia energetica se dezvolta cel mai bine pe solurile cu o umiditate mai ridicata, insa nu mocirloase. „Valorifica foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Solurile sarate nu sunt deloc bune. De asemenea, nu recomandam asemenea plantantii in zona Dobrogei, deoarece acolo avem o precipitatie medie anuala de circa 260 ml pe metru patrat pe an, mult inferioara pentru salcia energetica. Ea are nevoie in jur de 600 ml pe mp pe an, pricipitatie naturala”, explica Alexandru Benko.

Soiurile de salcie energetica pe care fermierii le pot comanda de la compania KWG sunt Tordis (EU 9288) si Inger (EU 11635), ambele rezistente la seceta si la temperaturi ridicate.

Perioada optima de plantare a salciei energetice are loc in lunile martie si aprilie, pentru un hectar fiind necesari aproximativ 14.000 de butasi. „Plantarea se face pe doua randuri gemene care au o distanta una de alta de 75 de cm. Intre aceste doua randuri se lasa un gol de 1,5 metri, pentru a putea trece cu utilajele. Infiintarea unui hectar costa cel putin 1.700 de euro, insa poate ajunge si la 2.200 de euro, daca fermierul nu a avut grija sa curete terenul de buruieni in primul an”, precizeaza directorul companiei Kontrastwege – KWG.

Dupa trei ani de la plantare, plantatia de salcie energetica ajunge la maturitate, fiind pregatita de recoltare. „Dupa primul an, este obligatorie executarea unei recoltari tehnologice, astfel se taie la circa 10 cm deasupra solului cei 1-3 lastari. Astfel se va crea conditia ca din primavera urmatoare sa se formeze tufa, compusa din peste 10-15 lastari. In anul 3, planta ajunge la maturitate si poate oferi, in conditii optime de tehnologie, aproximativ 25-30 de tone pe hectar, la o umiditate de circa 35%-40%”, explica Alexandru Benko.

Recoltarea unei culturi de salcie energetica se realizeaza cu masini speciale de diferite capacitati (si preturi) in functie de suprafetele de recoltat, utilizand si masini agricole obisnuite (tractor, remorca). In cazul suprafetelor mai mari metoda cea mai rentabila de recoltare este cea cu combine dotate cu adaptoare speciale si care au o productivitate de 1ha/ora. Aceste lucrari se desfasoara in lunile de iarna (noiembrie-martie, dupa caderea frunzelor), asigurand astfel o mai buna exploatare a parcului de masini si a fortei de munca.

In prezent, cei care aleg sa vanda recolta obtinuta de salcie energetica, pot otine un pret mediu de 40 de euro pe tona. „Pot spune ca exista o tendinta de crestere a pretului, deoarece necesarul este tot mai mare la nivel mondial. Un alt avantaj este ca salcia energetica are o durata de viata de circa 25 de ani”, mai afirma Alexandru Benko.

Cea mai utilizata forma a salciei energetice este sub forma de tocatura, folosita in cadrul centralelor energetice, sau ca materie prima pentru fabricarea paletilor sau a brichetelor. Mai mult decat atat, salcia energetica este inscrisa in Catalogul Oficial de Plante Agricole din Romania, fermierii romani avand posibilitatea astfel sa obtina subventii de la APIA.

In momentul de fata, directorul companiei Kontrastwege – KWG estimeaza ca in Romania exista aproape 1.200 de hectare plantate cu salcie energetica.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor