Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum se poate suspenda activitatea firmei

Suspendare-temporara-a-activitatiiIn anumite conditii, asociatul sau asociatii unei firme pot decide suspendarea activitatii pe o perioada de maxim trei ani.

Aceasta decizie poate sa aiba diverse motive: o perioada mai grea din punct de vedere financiar, incetarea activitatii comerciale pe o perioada limitata de timp, pierderea clientilor, cresterea fiscalitatii, evolutia nefavorabila a pietei, declinul domeniului de activitate in care firma opereaza, etc.

Din punct de vedere juridic, o societate inactiva beneficiaza, in continuare, de personalitate juridica si este obligata sa respecte toate obligatiile ce ii revin, atat din punct de vedere legal, cat si contractual.

Pe durata suspendarii activitatii, nu se pot desfasura activitati comerciale, nu pot fi emise facturi sau incheiate contracte de vanzare. Societatile comerciale care isi suspenda activitatea nu sunt supuse automat regimului de declarare  derogatoriu, daca nu au solicitat sau nu au obtinut acest regim  de la organul fiscal.

In cazul obtinerii regimului derogatoriu, contribuabilul este obligat sa depuna declaratiile corespunzatoare fractiunii din an anterioare declararii inactivitatii temporare.

In lipsa acestei aprobari, a regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale  aferente acelor obligatii fiscale cu care figureaza in vectorul fiscal, chiar daca aceste obligatii de plata sunt zero.

In perioada de inactivitate temporara a firmei, codul de inregistrare in scopuri de TVA este anulat, societatea nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor de servicii si de bunuri, dar colecteaza taxa pentru operatiunile impozabile desfasurate  in aceasta perioada.

Contribuabilul poate solicita reinregistrarea lui ca platitor de TVA imediat dupa incetarea starii de inactivitate temporara.

In conditiile in care perioada de suspendare a activitatii a expirat, adunarea generala a asociatilor/actionarilor poate opta pentru una din variantele: reluarea activitatii sau dizolvarea / lichidarea / radierea societatii.

Pentru mai multe informatii si intocmirea tuturor actelor necesare suspendarii activitatii firmei, in concordanta cu legislatia in vigoare, sta la dispozitie Centrul de Infiintari Firme:

Birou Bacau
Tel: 0234.570.010, int. 133
E-mail: office@ccibc.ro
Mobil: 0749.088.840
Birou Onesti
Tel: 0234.320.343
E-mail: onesti@ccibc.ro
Mobil: 0748.886.408
Birou Moinesti
Tel: 0234.367.557
E-mail: moinesti@ccibc.ro
Mobil: 0744.538.409

        Impreuna in lumea afacerilor