Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum se pregateste Romania pentru Raportarea Nefinanciara?

Dezvoltare-durabilă-Asociația-Free-World-1024x6901111Directiva 2014/95/UE care stabileste obligativitatea prezentarii de informatii nefinanciare si de informatii privind diversitatea de catre anumite intreprinderi si grupuri mari care sunt de interes public si care au peste 500 de angajati se va aplica incepand cu ianuarie 2017. Avand in vedere faptul ca aceasta Directiva a intrat in vigoare inca din noiembrie 2014, multe din intreprinderi, inclusiv din Romania, au inceput sa publice acest tip de informatii cu cativa ani inainte ca aceasta raportare sa devina obligatorie. Unele dintre acestea au vazut in aceste raportari un excercitiu, altele au inteles complexitatea acestui proces de pregatire, precum si beneficiile pe care le pot avea.

De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti a aprobat noul Cod de Guvernanta Corporativa care este in vigoare din data de 4 ianuarie 2016 si care se adreseaza societăților ale căror acțiuni sunt admise la  tranzacționare pe piața reglementată.  Obiectivul Codului de Guvernanță Corporativă este de a spori încrederea în societățile listate, prin promovarea unor standarde de guvernanță corporativă îmbunătățite, pentru o conducere antreprenorială bună și eficientă, care poate să asigure succesul pe termen lung al societății”.

Pe partea cealalta a baricadei, statul roman are termen pana la sfarsitul acestui an, sa transpuna in legislatia nationala prevederile acestei Directive Europene, avand posibilitatea inclusiv a elaborarii unor cadre nationale de raportare. Indiferent de abordarea statului roman, intreprinderile care vor intra sub incidenta acestei Directive, inclusiv cele care vor sa o faca in mod voluntar, vor avea posibilitatea sa apeleze la diferite standarde internationale (Global Reporting Initiative (G4), Accountability (AA 1000), ISO 26000, Integrating Reporting etc) in vederea realizarii rapoartelor non financiare, cunoscute in practica si ca Rapoarte de Dezvoltare Durabila sau Rapoarte de Responsabilitate Sociala.

La nivelul judetului Bacau, Camera de Comert si Industrie in parteneriat cu INNOVA Project Consulting S.R.L. o firma de consultanta specializata in domeniul dezvoltarii durabile, vor organiza pe parcursul anului 2016, o serie de seminarii in acest domeniu, cu scopul de a pregati mediul de afaceri din regiune pentru aplicarea prevederilor Directivei Europene 2014/95.

        Impreuna in lumea afacerilor