Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum se procedeaza cu zilele de concediu reportate care nu se folosesc

muncaLa intrebarea:avem angajati pentru care exista in acest an, zile de concediu ramase, reportate din anul 2014.
Art. 146 din Codul Muncii de la finalul anului 2014 enunta urmatoarele alineate:
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) , efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

In conditiile in care in contractul colectiv de munca nu exista referire la astfel de situatii si angajatorul nu cere salariatilor neefectuarea acestui concediu, cum se poate proceda in cazul in care salariati nu doresc/nu sunt interesati de efectuarea acestui concediu pana la finalul anului curent?
Se poate aplica vreo constrangere pentru ca salariatii sa-si ia acest concediu ca sa nu-l tot reportam? Din cate stim aceste zile nu se pot anula. (mentionam ca nu s-a facut o programare a concediilor in anul precedent).

Adriana Iancu expert in legislatia muncii afirma ca:da, se aplica prevederile art 145 si 146 din momentul modificarii Codului muncii.
In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. Dupa aceasta perioada angajatul pierde dreptul la zilele de concediul de odihna neefectuat.
Dar, salariatului caruia ii inceteaza contractual individual de munca, ii pot fi compensate in bani zilele de concediu de odihna neefectuate intr-o perioada de 3 ani din momentul nasterii dreptului la concediu de odihna si pana la data incetarii CIM, potrivit art 145 alin 2 din Codul muncii.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor