Culturile insamantate in toamna anului trecut pentru care s-a incheiat campania de recoltat nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, adaugand totodata ca productia totala de grau este chiar „usor mai buna” decat in 2014, conform Agerpres.
Pentru ca s-a incheiat campania de recoltat la culturile insamantate in toamna lui 2014 vreau sa va anunt ca, din fericire, acestea nu au avut pierderi foarte mari. Din contra, la cultura graului, rezultatele sunt usor mai bune decat anul trecut. Daca in 2014 cultura medie la hectar a fost de 3,64 tone, in anul 2015 a fost de 3,68 de tone. Cantitatea totala de grau recoltata, conform datelor pe care le avem pana in prezent din teritoriu, este de 7,5 milioane de tone, comparativ cu 7,4 milioane de tone in anul 2014”, a spus seful MADR, la finalul intalnirii avute luni cu fermierii.
Productia medie la hectar obtinuta la orz a fost de 4,03 tone, in timp ce in 2014 a fost de numai 3,8 tone, iar cantitatea totala recoltata ajuns la 1,051 milioane de tone.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a precizat ca rapita a avut de suferit in 2015, dar nu dramatic, productia medie fiind de 2,36 tone la hectar.
„Pentru rapita productia la hectar a avut de suferit in sensul ca avem o productie mai mica, dar nu dramatic, respectiv 2,36 tone, comparativ cu 2,57 tone la hectar in 2014, iar productia totala este 956.886 tone”, a adaugat ministrul.
Ministrul a recunoscut insa ca seceta afecteaza agricultura si culturile, mai ales cele insamantate in primavara, respectiv porumbul si floarea soarelui, iar ministerul va incerca sa-i ajute pe fermieri sa isi deruleze in conditii bune campania de primavara.
„Vremea afecteaza culturile, afecteaza agricultura si probabil pe ansamblu vor fi pierderi la fiecare fermier, dar pe culturile de primavara, nu pe cele de toamna. Facem tot posibilul ca din punct de vedere bugetar si al pregatirii documentelor campania de toamna sa se deruleze in conditii bune si impreuna cu fermierii am agreat ca pana la sfarsitul lunii august sa acordam acele adeverinte, mai devreme, astfel incat sa isi poata contracta creditele si sa inceapa campania de toamna”, a subliniat seful MADR.
De asemenea, ministrul a adaugat ca va face tot posibilul ca din 16 octombrie sa poata fi platit avansul la plata pe suprafata care se cuvine din partea Comisiei Europene.
Prezent la intalnirea de la MADR, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a subliniat ca discutia de luni a fost una constructiva, mentionand ca fermierii nu se raporteaza la statistica productiei prezentate de minister ci doar din perspectiva de recuperare a cheltuielilor.
Intr-o declaratie anterioara, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a anuntat ca seceta din acest an a afectat grav culturile agricole si a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile
Sursa:www.stiriagricole.ro