Fermierii romani sunt reticenti sa depuna proiecte de finantare prin fonduri europene pentru sectorul zootehnic, pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), din cauza noilor conditii aparute privind gestionarea gunoiului de grajd, este de parere secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
„S-au depus foarte putine proiecte prin noul PNDR pentru dezvoltarea zootehniei, cel putin pana la aceasta ora. Principalul blocajul, din punctul meu de vedere, il reprezinta noile conditii pentru gestionarea gunoiului de grajd, aparute de la Ministerul Mediului. Suntem in niste discutii puternice cu dansii, pentru a le putea adapta la situatia din Romania. Sunt convins ca daca vom relaxa aceste conditii vor aparea mai multe proiecte pe zona de zootehnie”, a declarat, in cadrul unei conferinte, George Turtoi, secretar de stat in MADR.
La data de 18 septembrie 2015, erau depuse la AFIR un numar de 281 de proiecte pentru finantare prin submăsura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, doar 38 dintre ele fiind investitii in sectorul zootehnic.
Conform actului normativ aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, fermierii, precum si fabricile si primariile, ar putea fi obligate sa plateasca, incepand cu anul viitor, o taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi in valoare de 80 de lei pe tona si de 120 de lei pe tona incepand cu anul 2017.