Una dintre marile probleme cu care se confrunta producatorii agricoli este reprezentata de lipsa capacitatilor de procesare si stocare. Un beneficiar PNDR din Tulcea a gasit solutia, accesand fonduri europene nerambursabile pe banda rulanta.
Prin proiectul Infiintare depozit frigorific de 600 de tone si achizitie de utilaje pentru procesarea carni, o societate din Tulcea a obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 1,67 milioane de lei.Aceasta desfasoara activitati de productie, prelucrare si conservare a carnii, acoperind practic intregul lant alimentar din domeniu, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Compania detine o ferma de crestere si ingrasare a porcilor, un abator de inalta performanta, fabrica de preparate din carne si desfacerea produselor finite prin magazine proprii sau prin retelele altor lanturi de magazine.
Investitia a venit ca o continuare fireasca a activitatii de peste 15 ani a solicitantului. Compania s-a infiintat in anul 1993, având ca activitate principala productia, prelucrarea si conservarea carnii. Prin forte proprii a construit si dotat o sectie de preparate crude uscate, pusa in functiune in anul 2004. Noul departament a permis diversificarea gamei de preparate din carne, depozitarea, maturarea, ambalarea si livrarea acestora.
Printr-un proiect finantat prin Programul SAPARD, a construit si dotat o fabrica de preparate fierte-afumate, pusa in functiune in ianuarie 2007. Prin forte proprii, a construit si dotat un abator de porci, pus in functiune in 2008. A urmat apoi cumpararea unui complex de porci pentru asigurarea materiei prime de baza tot cu finantare SAPARD.
Strategia companiei a vizat, pe termen lung, acoperirea intregului lant de productie, de la producerea materiei prime de baza (cresterea si ingrasarea porcilor), la abatorizarea si in final prelucrarea carnii care asigura cresterea valorii adaugate a produselor.
Din cauza fluctuatiilor cererii, existau in acest lant de productie necorelari intre resursele de materii prime, cererea de produse finite si capacitatea de procesare si depozitare, acestea din urma fiind destul de limitate. Mai precis, lipsea un spatiu frigorific pentru materia prima obtinuta din abatorizare si nu existau utilaje frigorifice adecvate pentru congelare/decongelare si depozitare.
Construirea unui depozit frigorific de 600 tone pentru depozitarea si congelarea/decongelarea carnii si a produselor de abator, precum si achizitia de utilaje pentru procesarea carnii au fost necesare si oportune din mai multe motive.
Investitia in depozitul frigorific asigura, printr-un flux tehnologic modern, congelarea carnii la o temperatura de cca. -40° C si a produselor provenite din abatorul propriu care nu intra imediat in prelucrare. De asemenea, este asigurata depozitarea carnii congelate si decongelarea produselor care intra in fluxul de fabricatie, fiind interzisa recongelarea.
Construirea depozitului si dotarea acestuia cu utilaje si echipamente specifice, potrivit normelor nationale armonizate cu cele ale UE, asigura conditiile necesare pentru valorificarea integrala si in conditii de eficienta economica a materiei prime (porci grasi) sacrificate in abatorul propriu si preluate pentru congelare si/sau depozitare. Centrala frigorifica de refrigerare/climatizare, dotata cu trei compresoare semiermetice legate in paralel, permite ajustarea puterii frigorifice in functie de necesarul de frig. Dotarea depozitului frigorific cu doua electrostivuitoare pentru manipularea interna a produselor este impusa de interdictia de utilizare a motostivuitorului, care poate contamina carnea cu gazele de esapament.
Achizitia de mijloace de transport frigorifice de 7-8 tone, pentru preluarea materiei prime de la furnizori (carne de vita etc.) si transportul acesteia la depozitul frigorific a fost necesara deoarece asigura preluarea operativa a resurselor necesare procesului de fabricatie la costuri mici. Completarea liniei tehnologice din fabrica de preparate din carne cu utilaje de ambalat si alte echipamente specifice sectorului a fost necesara pentru a se elimina perturbarile de flux, având implicatii directe asupra productivitatii muncii si garantând siguranta si protectia sanatatii consumatorilor.
Prin dotarea laboratorului uzinal cu echipamente si utilaje necesare pentru pregatirea esantioanelor de produse ce urmeaza a fi lansate in fabricatie, dupa efectuarea analizelor de laborator pe aceste probe, se asigura imbunatatirea sistemului de monitorizare si control a lantului de prelucrare si marketing a produselor, sub aspect cantitativ si calitativ. De asemenea, este garantata siguranta si protectia sanatatii consumatorului.
Obiectivul general este cresterea competitivitatii in sectorul producerii preparatelor de carne si imbunatatirea performantei generale a societatii in sectorul procesarii carnii si pe intreg fluxul tehnologic privind abatorizarea porcilor, depozitarea carnii si fabricarea preparatelor din carne.
Foarte importante in cadrul proiectului au fost obiectivele de mediu si siguranta alimentara. Mai precis, imbunatatirea sistemului de monitor izare si control al lantului de receptie, depozitare, prelucrare si marketing a produselor.
Astfel, congelarea, depozitarea si decongelarea produselor se realizeaza cu echipamente speciale numai din inox, care elimina total riscul de contaminare a produsului. Un alt aspect fundamental a fost reducerea nivelului de concentratii si debite masice de poluanti sub limita admisa la evacuarea in mediul inconjurator prin utilizarea unui agent frigorific ecologic.
Depozitul frigorific este o constructie cu structura metalica si fundatie de beton. Depozitul poate fi alimentat cu carne congelata care este descarcata la rampa si carne sau produse ce provin din abator si nu intra in productie imediat, fiind congelate in tunelul de congelare cu o capacitate de 6 tone. Pentru utilizare, produsele sunt decongelate, fie prin decongelare rapida cu ajutorul unui tumbler, fie prin decongelare lenta cu ajutorul camerei de decongelare. Dupa implementarea proiectului, activitate de industrializare se desfasoara cu 200 persoane.
Beneficiari directi sunt consumatorii, iar beneficiarii indirecti angajatii si familiile acestora. De asemenea, bugetul local al municipiului Tulcea are de câstigat. Intre planurile pe termen scurt, se numara si cresterea numarului de locuri de munca in urma realizarii investitiei cu inca trei angajati.
Rezultatele proiectului sunt orientate catre invatarea continua, permit invatarea pornind de la rezultate ale experientelor altora, pot fi adaptate altor contexte, stimuleaza aparitia de noi idei si sugereaza adaptari in functie de context. Eforturile companiei si strategia investitionala permanenta au permis alinierea la standardele europene din domeniu.
Sustenabilitatea financiara a proiectului este asigurata prin rezultatele obtinute ca urmare a cresterii competitivitatii firmei.
Sursa:www.stiriagricole.ro