Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Delasarea autoritatilor, la un pas sa arunce in aer exporturile

carne-porc-640x330 (1)Achim Irimescu, desemnat sa ocupe postul de ministru al Agriculturii, a declarat, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, ca Romania risca sa intre in procedura de infringment din cauza ecarisajului, ceea ce va pune pe butuci exporturile.

„De la 8 ani de la aderarea la ecarisaj situatia este grava in Romania. Suntem in situatia de a fi in infringement. Recent, prim-ministrul a decis sa se ocupe Ministerul Agriculturii de aceasta problema, dar este foarte greu, pentru ca MADR nu poate avea niciun control in teritoriu asupra Consiliilor Locale”, a raspuns Achim Irimescu, unei intrebari referitoare la strategia in domeniul ecarisarii teritoriului, transmite Agerpres.

Acesta a precizat ca exista intentia de a rediscuta problema si ca in momentul de fata „este conturata o idee”.

„Avem in intentie sa rediscutam problema. Am discutat ieri si cu ministrul Agriculturii si este conturata o idee . Sper sa reusim, pentru ca nu mai avem timp. Noi am facut multe demersuri si mult lobby la Bruxelles ca sa amanam decizia de infringement care va avea efecte grave pentru Romania, pentru ca va interzice exporturile”, a adaugat Achim Irimescu, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii.

Inca din anul 2013, Romania a primit un semnal de atentionare din partea Comisiei Europene pentru a-si pune la punct un sistem de ecarisare integrat si cat mai eficient, cerand sa respecte legislatia europeana si legile nationale privind colectarea si eliminarea acestor subproduse, iar concluzia misiunii din luna noiembrie 2012 a fost ca sistemul de ecarisare nu a mai evoluat din 2010, anul cand au fost eliminate subventiile de la stat pentru transportul si distrugerea cadavrelor de animale, potrivit Agerpres.

Specialistii ANSVSA considerau la acea vreme ca sistemul de ecarisare ar trebui gandit ca un parteneriat public privat intre institutiile publice implicate, autoritati locale si mediul privat, dar care sa fie in coordonarea Autoritatii Veterinare deoarece este o activitate care apartine sistemului veterinar in cea mai mare parte.

Romania detine in jur de 1,152 milioane de gospodarii, iar anual in sistemul de ecarisaj sunt distruse in total circa 25.000 de tone de cadavre de animale, din care aproape 230 de tone prin sistemul veterinar. La nivel national exista in sistemul de ecarisare circa 300 de unitati implicate in lantul de transport, prelucrare, distrugere, utilizare, depozitare a subproduselor de origine animala si a produselor derivate din acestea.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului in noul Cabinet Dacian Ciolos, potrivit Agerpres.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor