Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Depopulari masive in randul familiilor de albine din 33 de judete

apicultura-slide-4Apicultorii suspecteaza ca de vina ar putea fi pesticidele de ultima generatie folosite in agricultura.

In conditiile in care in iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulari si mortalitati de albine in peste 33 de judete Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania intentioneaza sa realizeze impreuna cu Autoritatea Nationala Fitosanitara un studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultima generatie asupra albinelor din Romania.

Asociatie  Crescatorilor de Albine din Romania spera sa gaseasca o posibilitate ca, impreuna cu Autoritatea Nationala Fitosanitara din subordinea Ministerului Agriculturii, sa faca un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru ca in Romania nu s-au facut astfel de cercetari, desi in Europa sunt destul de numeroase. In aceasta iarna s-au inregistrat depopulari si mortalitati de albine. Din 33 de judete s-au semnalatastfel de problem urmeaza  ca, la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii aprilie, sa aiba loc o inventarierea situatiei. Este posibil ca aceste depopulari sa apara din cauza rapitei si a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide. Desi efectele acestor pesticide nu sunt imediate, ele apar in timp, sunt efecte subletale asupra puietului si a generatiilor urmatoare.

Ministerul Agriculturii a trimis deja Comisiei Europene solicitarea de primi inca o derogare de 120 de zile pentru folosirea acestor pesticide in tratarea culturilor agricole, mentionand ca suprafetele tratate cu astfel de pesticide s-au redus in Romania sub 250.000 de hectare, comasate in sudul si sud-estul Romaniei, unde se cultiva masiv floarea soarelui.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor