Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Din 2016, cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati este mai mare

poza stire 1Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2015 ce modifica si completeaza Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, prevede diferentierea fiscala dintre microintreprinderile cu si fara salariati.

Astfel, s-a stabilit un sistem de cote diferentiat de impozitare, pentru a stimula crearea de noi locuri de munca, respectiv:

  • 1% impozit pe venit, pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
  • 2% impozit pe venit, pentru microintreprinderile care au un salariat;
  • 3% impozit pe venit, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea.

Pentru microintreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariati, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.

Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariati, in situatia in care numarul acestora se modifica, in scopul mentinerii/modificarii cotelor de impozitare, noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit de 16%, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite.

        Impreuna in lumea afacerilor