Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Distributie gratuita de seminte a varietatilor traditionale romanesti pana pe 15 ianuarie 2016

rosii-ecologice-640x330Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava pune la dispozitia oricui, gratuit, mostre de seminte pentru a fi folosite fie in ameliorarea unor soiuri, in cercetare sau pentru reintroducerea in cultura a varietatilor traditionale românesti.

Perioada de adresare a solicitarilor pentru speciile de primavara se incheie pe 15 ianuarie 2016.

Solicitarile sunt procesate in ordinea primirii, timpul de livrare fiind de circa patru-sase saptamâni, incepand cu 15 ianuarie 2016. Banca nu percepe nici macar o taxa pentru expedierea materialului semincer, care consta in maximum 25 de seminte pe specie, distribuindu-se maxim 5 specii.

De asemenea, doritorilor de seminte le este adus la cunostinta ca trebuie sa semneze un acord de transfer, prin care se angajeaza sa pastreze varietatile traditionale furnizate, prin cultivarea lor continua.

De exemplu, cei care urmaresc doar acoperirea necesarului anual de seminte, fara a fi interesati de pastrarea si perpetuarea traditiei locale sunt rugati sa se adreseze mediului comercial in domeniu.

Cei care doresc sa intre in posesia semintelor au urmatoarele drepturi si obligatii, potrivit Acordului de Transfer:
– sa primeasca asistenta tehnica de specialitate privind tehnologiile de cultura si de obtinere a semintelor;
– sa multiplice, sa faca schimb de material genetic la nivel local sau zonal precum si sa distribuie, in mod gratuit, material de reproducere (seminte);
– sa valorifice produsele obtinute pe baza cultivarii formelor traditionale;
– sa pastreze in cultura una sau mai multe varietati traditionale, cu respectarea tehnologiilor specifice de producere a semintei;
– sa respecte legislatia nationala privitoare la comercializarea semintelor acestor genotipuri locale;
– sa nu revendice drepturi de proprietate asupra materialului, a partilor sau componentelor genetice ale acestuia sau a informatiilor legate de el, precum si alte drepturi care ar putea limita accesul la resursele genetice vegetale primite de la Banca de Gene.

Mai multe amanunte pot fi aflate prin consultarea site-ului institutiei, la adresa web: www.svgenebank.ro/distribution_ro.asp, prin intermediul caruia se poate transmite si solicitarea de material genetic.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor