Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Evolutia exporturilor de medicamente ale Romaniei pe piata SUA

evolutie medicamenteMedicamentele reprezinta o categorie de produse mai putin diversificata comparativ cu alte grupe de produse industriale, evolutiile de pe aceasta piata fiind determinate printre altele, de politicile economice din fiecare tara referitoare  la subventionarea, intr-o mai mica sau mai mare masura, a sectorului pharma propriu, dar si a unor factori economico-sociali specifici.

La sfarsitul anului 2014, peste 40% din totalul vanzarilor de medicamente la nivel mondial a fost inregistrat in America de Nord (respectiv de 41,9%), urmata de Asia si Australia (26,8%), Europa de Vest (19,8%), America Latina (6,8% si asa numitele economii de tranzitie (4,75%).

In SUA, aceasta categorie de marfuri este variata, iar piata americana continua sa ramana cea mai mare din lume, reprezentand  o treime din comertul global cu medicamente. In context, se prognozeaza o crestere anuala intre 5 si 8% anual a acestei piete, pana la sfarsitul anului 2018 (comparativ cu media anuala de 3.6% din ultimii 5 ani).

In 2014 tara noastra a fost cel de-al 40-lea exportator de medicamente pe piata SUA cu un total de 15,5 milioane dolari, nivel apreciat sub potentialul de export al industriei de profil din Romania.

Cu toate acestea, acest volum de livrari pe piata SUA reprezinta o crestere de cca 41,9% fata de anul 2013 si de peste 176,6% fata de anul 2010 (crestere de peste 2,7 ori in ultimii 5 ani).FLUX-DE-MEDICAMENTE-660x375

Romania a fost si este un producator traditional de medicamente in Europa Centrala si de Est, insa nu si un exportator semnificativ pe piata Americana, costurile ridicate de productie determinand o competitivitate redusa a produselor noastre la export, in raport cu concurenta externa (in special cu cea proveninta din Europa de Vest, Israel, India sau Canada).

In profida unor taxe vamale modice impuse de autoritatile americane, respectiv cuprinse intre 0 si maxim 5 %, din punct de vedere valoric exporturile Romaniei de medicamente pe piata SUA sunt extrem de reduse.

Detalii in privinta evolutiei exporturilor de medicamente pe piata SUA ale Romaniei si tarilor vecine din Europa Centrala si de Est sunt disponibile online

        Impreuna in lumea afacerilor