Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Exploatarea albinelor de catre om, veche de peste 8.000 de ani

maxresdefaultCercetatorii de la Universitatea Bristol, din Marea Britanie, au publicat de curand un studiu in revista Nature in care demonstreaza ca oamenii exploateaza albinele pentru produsele apicole de mai bine de 8.500 de ani.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie pe baza dovezilor care atesta prezenta cerii de albine pe numeroase cioburi ale vaselor de ceramica gasite in peste 150 de situri arheologice, scrie site-ul Science Daily.

Cea mai veche proba chimica prelevata in acest sens a fost descoperita pe cateva cioburi dintr-un sit arheologic din Turcia, oamenii de stiinta precizand ca respectivele vase de ceramica dateaza din al saptelea mileniu, inaintea erei noastre.

„Fara indoiala, motivul cel mai important pentru care omul a exploatat albinele din cele mai vechi timpuri a fost pentru miere, un indulcitor extrem de rar pentru oamenii preistorici. Pe langa asta, ceara de albine ar fi putut fi folosita si ea pentru diverse alte scopuri, fie ritualice, fie medicinale sau pentru uz cosmetic sau chiar tehnologic”, a declarat autorul principal al studiului, Mélanie Roffet-Salque.

Aceast studiu este primul care demonstreaza, fara echivoc, pe baza unor analize chimice, prezenta cerii de albine pe obiectele arheologice, mai scrie sursa citata.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor