Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Federatia Agrostar solicita MADR sa renunte la plata din bani publici a cotizatiei pentru reprezentarea unor organizatii la nivel UE

IMG_9580Federatia Agrostar solicita Ministerului Agriculturii retragerea imediata a proiectului de Hotarare de Guvern care prevede plata cotizatiilor organizatiilor profesionale/interprofesionale neguvernamentale din domeniul agricol pentru reprezentare la nivel UE, intrucat considera ca nu trebuie cheltuiti bani publici pentru reprezentarea acestora (organizatii din care fac parte cele mai mari companii din domeniul agro-alimentar din Romania) la nivel European, potrivit unui comunicat al federatiei Agrostar.

„Organizatiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor sai trebuie sa aiba capacitatea sa isi plateasca cotizatiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizatiile membrilor, si nu din bani publici. Daca nu sunt capabile sa faca acest lucru, inseamna ca ori nu au membri, ori membrii pe care ii au nu isi platesc cotizatia considerand ca organizatia nu le reprezinta interesele. Prin acest act act normativ, consideram ca se urmareste reprezentarea artificial a fermierilor in grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectandu-se termenul legal de intrare a legii in vigoare, ridica mari semen de intrebare”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

In cadrul Hotararii de Guvern se prevad urmatoarele: Art. 3 (1): “Valoarea totala maxima anuala a sumei pentru plata cotizaţiilor si serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar este de 3.150 mii lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”.

(2) “Suma alocata pentru plata cotizaţiilor si serviciilor lingvistice aferent trimestrului IV al anului 2015, este de maximum 550,707 mii lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2015”.

Art.8 din proiectul de HG intocmit de MADR: „Sumele anuale necesare sustinerii financiare a beneficiarilor prezentei hotarari se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in limita plafoanelor bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie, laTitlul 40 „Subvenţii”, articolul 40.15 „ Sprijinirea producatorilor agricoli”.

„Organizatiile profesionale/interprofesionale la care face referire actul normative sunt organizatii constituite in baza unei OG din anul 2000 (OG 26/2000) care prevede ca acestea pot obtine bani de la bugetul de stat, doar daca sunt de utilitate publica, ceea ce nu este cazul. Doar daca prin aceasta HG initiata de Ministerul Agriculturii li se recunoaste si acest statut. Afilierea la o federatie sau confederatie europeana tine de fiecare structura sindicala sau patronala in parte si de interesele economice si sociale ale fiecareia. De ce sa platim de la bugetul de stat ca, de exemplu, sa fie reprezentate interesele unor entitati private, potente financiar, in structurile de la nivelul UE? AGROSTAR este afiliata europen la doua structuri de prestigiu, UITA si EFFAT, si isi plateste din surse proprii cotizatiile”, a mai precizat Horatiu Raicu.

Federatia atrage atentia ca exista patronate din domeniul agricol care nu respecta legislatia nationala si au refuzat sa incheie contractul colectiv de munca, agricultura fiind singura ramura care nu are un contract colectiv de munca, dar vor sa beneficieze de bani publici pentru reprezentare in grupurile de dialog civil ale Comisiei de Agricultura de la nivelul UE. Mai mult decat atat, Agrostar a inaintat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o adresa prin care ii solicita renuntarea la acest act normativ. „De asemenea, ne vom adresa si organizatiilor europene la care suntem afiliati si unde platim cotizatie de 20 de ani”, se mai arata in comunicat.

O suma de 3 milioane de lei ar putea sa fie alocata anual de Guvern pentru reprezentarea fermierilor romani la Bruxelles, se arata intr-un act normativ aflat in prezent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cele mai mari organizatii de fermieri care ar putea sa reprezinte interesele agricultorilor romani la Bruxelles sunt Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Pro Agro.

Conform documentului, Guvernul va aloca anual un buget de 3.150.000 de lei, prin intermediul caruia se vor acoperi integral cotizatiile si serviciile lingvistice ale organizatiilor de fermieri care participa la dialogul social de la Bruxelles.

Sursa:StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor