Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii care au nevoie de irigatii sau servicii de desecare vor plati anual un abonament

irigatiiMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, in cadrul Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, ca intentioneaza sa introduca un abomanent obligatoriu anual pentru fermierii care au nevoie de irigatii sau de servicii de desecare.

„Avem infrastructura de irigatii care deserveste 750.000 de hectare. La ora actuala nu se iriga din cauza costurilor. Atunci introducem un abonament pe baza caruia fiecare fermier care este intr-o amenajare de irigatii trebuie sa plateasca pentru irigare sau pentru desecare chiar si atunci când nu ploua, iar acest lucru ne va permite sa umplem cu apa canalele din infrastructura secundara de irigatii”, a declarat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

De asemenea, seful MADR a facut precizari si asupra sumei care va fi alocata, incepand cu 2016, pentru reabilitarea sistemului principal de irigatii.

„Infrastructura de irigatii principala trebuie sa ramâna in proprietatea statului prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, astfel incât sa facem reabilitarea din fonduri publice, de la bugetul consolidat. Sper ca, odata aprobata aceasta lege sa avem distinct sumele in bugetul ministerului. Avem fonduri pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru perioada 2014-2020, perioada in care ar trebui sa fie contractate toate fondurile pe care le avem la dispozitie, adica 435 de milioane de euro. Personal, eu cred ca ele vor fi contractate in 2016, cel târziu in 2017. Astfel, vom avea pâna in 2020 toata infrastructura secundara reabilitata. In paralel, in acesti cinci ani, ar fi bine sa alocam sume in fiecare an, astfel incât sa reabilitam si infrastructura principala, fara de care va fi foarte greu sa folosim infrastructura secundara. Din acest motiv, tinând cont ca avem nevoie de un miliard de euro pentru infrastructura principala, propunerea pe care noi am facut-o este ca, in primul an, in 2016, sa alocam 145 de milioane de euro si, an de an, suma sa creasca cu 17% fata de anul precedent”, a declarat Daniel Constantin, conform sursei citate.

Totodata, ministrul Agriculturii a mentionat ca infrastructura secundara de irigatii trebuie sa treaca in proprietate privata, iar in cazul in care organizatiile de utilizatori de apa nu-si respecta obligatiile asumate, infrastructura de imbunatatiri funciare sa revina in proprietatea statului.

„Infrastructura secundara trebuie sa treaca in proprietate privata, iar modalitatea trebuie convenita. Infrastructura sa treaca in folosinta organizatiilor care s-au constituit, urmând ca in momentul in care nu se fac investitii de catre organizatiile de utilizatori de apa, ea sa se intoarca in proprietatea statului, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare”, a mai afirmat seful MADR.

Declaratiile ministrului au fost facute in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor. Membrii Comisiei discuta astazi despre propunerile care urmeaza sa fie cuprinse intr-o ordonanta de urgenta care va modifica legea imbunatatirilor funciare.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor