Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii care vor integra productia si procesarea vor primi punctaj suplimentar la atragerea fondurilor europene

fonduri-europeneDe la 1 ianuarie 2016, fermierii care vor integra productia si procesarea vor primi punctaj suplimentar la atragerea fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Fermierii care vor aplica pentru partea de productie si procesare, de la 1 ianuarie 2016, vor primi punctaj suplimentar. Noi am solicitat Comisiei Europene sa dam fonduri nerambursabile mai mari, sa crestem pana la 90% nerambursabil, pentru cei care integreaza productia cu procesarea. Nu s-a putut din punct de vedere juridic, dar am decis sa acordam punctaj suplimentar pentru cei care aplica integrat – productie si procesare. Sau invers, pentru cei care proceseaza, dar nu au o exploatatie proprie in care sa produca. Si acestia, daca isi dezvolta propria exploatatia vor primi punctaj suplimentar”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei intalniri cu fermierii.

Pentru a accesa fonduri europene nerambursabile dedicate procesarii fermierii pot depune proiecte in cadrul Submasurii 4.2 – sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole. Beneficiarii acestei masuri de finantare pot fi intreprinderile, precum si cooperativele sau grupurile de producători.

In cazul Submasurii 4.2 – sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole sprijinul nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si grupuri de producători/cooperative si de 40% pentru alte intreprinderi. Sprijinul nu va depasi:

  • 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  • 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  • 2.500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative (cooperative si grupuri de producători) in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.

De asemenea, fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru procesarea produselor pomicole prin intermediul submasurii 4.2a – Investitii in procesarea, marketingul produselor din sectorul pomicol.

Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile pentru submasura 4.2a – „Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”:

  • Intreprinderi micro si mici – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 900.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare);
  • Intreprinderi mijlocii – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 1.100.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare).
  • Intreprinderi mari – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 1.500.000 euro pentru proiectele care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare);

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor