Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii isi doresc subventii si centre de colectare pentru a-si vinde produsele in supermarketuri

legume_fructe_hypermarketFermierii romani se arata reticenti cu privire la noul proiect de lege adoptat de Senat, prin care marile lanturi de magazine ar urma sa fie obligate sa aiba la raft legume si fructe romanesti in proportie de cel putin 51%. Chiar daca afirma ca legea este buna, legumicultorii atrag atentia ca au nevoie de subventii de la stat pentru etichetarea produselor, conform standardelor unui magazin, precum si de centre de colectare.

„Este o lege buna, insa pentru a fi aplicata mai trebuie ceva. Ar trebui un program de subventionare a ambalajelor, pentru a nu mai da prilejul magazinelor sa ne spuna ca marfa nu e ambalata corespunzator. De asemenea, ar trebui sa se deschida si niste centre de colectare, unde fermierul sa aduca produsele. Asa vom putea sa mai eliminam si din intermediari. In supermarketuri e greu sa rezisti pentru ca sunt fel si fel de filiere care aduc tot timpul anului produse. Nu prea ai loc de ei”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Florin Ciocan, administratorul unei asociatii de producatori din comuna Matca.

In ceea ce priveste capacitatea fermierilor de a asigura o productie constanta pentru supermarketuri, legumicultorul din Matca sustine ca nu exista cerere pentru toate produsele existente. „Nu au cerere magazinele cata marfa exista la noi. Aici, la Matca, pleaca 26 de TIR-uri de castraveti pe zi. Vin din Polonia sa cumpere. Este supra-productie, doar ca fermierii nu pot intra acolo (sa vanda in marile magazine – n.r.)”, a mai spus Florin Ciocan.

Un alt legumicultor important din comuna Matca este si Dorin Istrate. Acesta produce in fiecare sezon mai bine de patru tone de rosii si castraveti. Chiar daca a incercat in trecut sa-si vanda marfa si in supermarket, acum o comercializeaza aproape exclusiv doar in piata angro din localitate.

„In lege s-a lasat o portita destul de larga pentru import. Se poate merge pe 51% pe segment, adica pe fructe, legume, carne, sau pentru toate cele trei. Depinde cum se interpreteaza. Pentru a vinde intr-un supermarket e nevoie de seriozitate din partea ambilor parteneri. In momentul in care pretul scade la producator, nu se mai vinde in supermarketuri. De ce? Pentru ca magazinele au un pret marisor, pe de-o parte, iar pe de alta parte pentru ca au fel si fel de directori care gasesc parghii sa introduca marfa de pe o alta filiera. Cand e pretul mare la producator, atunci face apel la contract, ca trebuie respectat. Lucrul asta l-am intampinat noi. Au fost saptamani cand am pierdut sume colosale, pentru a respecta contractul”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dorin Istrate.

Legumicultorul din comuna Matca sustine de asemenea ca fermierul are momentan o putere prea mica de negociere in comparatie cu un mare lant de magazine.

„Aveam contractul cu 1,5 lei. A trebuit sa colectam marfa cu 2 lei si sa o vindem cu 1,5 lei. Saptamana urmatoare a scazut la 0,70 lei. Cand era cazul sa recuperez, sa fac si eu profit mi s-a comunicat ca marfa nu se mai vinde bine in supermarket, ca au stoc prea mare. Apoi, cand am verificat am vazut ca exista marfa in supermarket, dar de alta provenienta. Se bate mult moneda pe fermier, dar nu el decide. Nu are o putere de negociere cu hipermarketul”, a mai afirmat Dorin Istrate.

Recent, Senatul a adoptat o propunere legislativa prin care obliga comerciantii persoane juridice sa achizitioneze produsele din categoriile carne, legume si fructe, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecare categorii, din productia romaneasca.

Actul prevede ca in lunile de iarna, din decembrie si pana in februarie, prin exceptie, legumele si fructele din import ar putea sa reprezinte maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie.

Initiativa legislativa votata in plenul Senatului mai precizeaza ca nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996. Pentru a fi aprobat, actul normativ trebuie sa fie validat si de Camera Deputatilor.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor