Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile prin Submasura 4.1a – investitii in exploatatii pomicole

3 (1)Ministerul Agriculturii a deschis Submasura 4.1a – investitii in exploatatii pomicole, prin care fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile in valoare totala, pentru acest an, de 75 de milioane de euro.

Obiectivul acestei masuri este sa reabiliteze o suprafata de circa 35.000 ha de livezi dintr-un total de 170.000 ha, aflate in declin, conform MADR.

„Aceasta masura a fost indentificata ca fiind necesara avand in vedere potentialul deosebit al Romaniei in acest sector. S-a plecat si de la considerentul ca Romania, dispunand de acest areal deosebit de favorabil pentru productia de fructe, poate deveni un actor principal pe piata interna, dar, de asemenea, sa dam posibilitatea prin productii de calitate sa le putem livra si pe piata externa”, a declarat Mihai Herciu, directorul general al DGDR AM PNDR din cadrul MADR, intr-o emisiune de televiziune.

Submasura 4.1a – investitii in exploatatii pomicole are ca scop cresterea competitivitatii, diversificarea productiei, precum si cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor pomicole.

Speciile de pomi fructiferi eligibile pentru sprijin prin subprogramul tematic pomicol sunt:

 • Pomi fructiferi: Mar, Par, Gutui, Prun, Cires, Visin, Cais, Piersic, Nectarin, Nuc, Migdal, Alun, Castan.
 • Arbusti fructiferi: Coacaz negru, Coacaz rosu, Coacaz alb, Agris, Zmeur de gradina, Afin de cultura, Mur de gradina, Mur cu ghimpi sau fara, Maces, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea, Corn, Catina, Scorusul negru (aronia).
 • Capsun

Calcularea punctajului pentru un proiect de finantare va avea in vedere si specia pomilor fructiferi, cel mai bine punctate fiind speciile piersic, nectarin, cais (10 puncte), arbusti (8 puncte), cires (6 puncte), mar (4 puncte).

Punctajul se va acorda proportional in situatia in care specia prioritara este majoritara din punct de vedere al dimensiunii economice (SO) in total dimensiune economica a plantatiilor pomicole propuse prin proiect. De asemenea, punctajul proiectului de finantare va fi stabilit si in functie de sistemul de cultura: superintensiv si/sau spatii protejate (15 puncte), intensiv (10 puncte), ecologic (7 puncte).

Din punct de vedere al sprjinului nerambursabil acordat prin „Submasura 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole” acesta este:

 • Ferme mici 8.000-11.999 SO Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
 • 100.000 € pentru achizitii simple;
 • 300.000 € in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.),
 • 450.000 € pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).
 • Ferme medii 12.000- 250.000 SO. Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
 • 200.000 € pentru investitiile care presupun achizitii simple;
 • 600.000 € in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare, reconversie etc.).
 • 900.000 € pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole* (productie, procesare, comercializare).
 • Obtinere material de inmultire si material de plantare fructifer. Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi 600.000 € in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare).

 

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor