Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii romani vor primi despagubirile pentru culturile afectate de seceta. Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor

seceta-640x3303Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de de seceta severa in perioada aprilie – septembrie 2015, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

„Comisia Europeana a aprobat, in 17 noiembrie 2015, schema de ajutor SA. 43393 (2015/N) — privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de seceta severa manifestat in perioada aprilie — septembrie 2015. Decizia CE confirma faptul ca Ordonanta de Urgenta nr. 45/2015 respecta prevederile Orientarilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020”, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Ordonanta de Urgenta nr. 45/2015 se aplica pana la 31 decembrie 2015.

In sedinta extraordinara de Guvern din data de 23 octombrie 2015 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de seceta severa manifestat in perioada aprilie — septembrie 2015. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis notificarile oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat catre Comisia Europeana.

Ordonanta prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensatii producatorilor agricoli afectati grav de efectele secetei severe produse in perioada aprilie — septembrie 2015, platile urmand a fi facute pana la finalul anului 2015.

Sunt eligibili in cadrul schemei producatorii agricoli inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata aferenta anului 2015, care sunt declarati de APIA, in urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plata unica pe suprafata aferenta anului 2015.

„Pentru accesarea ajutorului de stat, solicitantii depun la APIA o cerere, copii ale procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, ale documentelor de identitate, si, dupa caz, copii ale documentelor de mandatare a reprezentantului si ale actelor necesare desfasurarii activitatii (atestat de producator, certificat de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea). Plata compensatorie se acorda diferentiat, in functie de procentul de calamitare inscris in procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor si de categoria beneficiarului, având in vedere ca in cazul persoanelor juridice costurile de productie sunt substantial marite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectarii tuturor verigilor tehnologice, inregistrare fiscala ca platitori de TVA.)”, se arata in comunicatul din 23 octombrie.

Potrivit autoritatilor de la Bucuresti, de despagubiri vor beneficia circa 173.500 producatori agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice si 8.400 persoane juridice. Valoarea totala a despagubirilor este de maximum 640 de milioane de lei.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor