Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Firmele de leasing vor incepe din toamna cofinantarea proiectelor din agricultura

TractorFirmele de leasing vor fi pregatite, in toamna acestui an, sa inceapa cofinantarea proiectelor din agricultura finantate cu bani europeni, pana atunci fiind necesara reglementarea procedurilor de finantare la nivelul pietei, a anuntat de curand Felix Daniliuc, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare (ALB) Romania si director general Raiffeisen Leasing.

Potrivit acestuia, in 2015 va exista o crestere a pietei de leasing din Romania cu circa 15% fata de nivelul inregistrat anul trecut, cand volumul finantarilor a fost de 1,3 miliarde de euro.

„Avem un acord de la forurile europene in care leasingul este considerat acum eligibil. Dar in ce maniera? Sunt doua etape in programele de finantare. Perioada de implementare, care poate fi de maximum doi ani, iar la finalul acestei perioade transferul de activ trebuie realizat catre beneficiarul proiectului finantat de catre Uniunea Europeana, care in contextul unei finantari prin leasing ar fi utilizatorul meu. Asta inseamna ca, daca trebuie sa transfer proprietatea de la mine la utilizator la finalul acestei perioade, eu pot sa finantez doar pe doi ani. In acest caz, leasingul nu este atractiv. Chiar daca vorbim de un proiect de 100.000 de euro, finantat de partea europeana cu 80.000 de euro si mai ramaneau 20.000 de euro partea mea de cofinantare, si atunci era complicat, pentru ca era pe doi ani. Dupa perioada de implementare, urmeaza perioada de monitorizare. Noi am obtinut acum sa putem extinde finantarea si pe parcursul perioadei de monitorizare, care este de patru ani, si abia la finalul acesteia sa avem transferul de proprietate. Asta inseamna ca perioada de finantare poate ajunge la sase ani”, a declarat Felix Daniliuc.

In perioada urmatoare, Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania va avea o intalnire cu reprezentantii Ministerului Agriculturii pentru a stabili standardizarea produselor.

„Este o standardizare a modului de lucru, o finalizare a normelor metodologice care vor defini componenta de colaborare intre companiile de leasing, AFIR sau Ministrul Agriculturii si beneficiari, astfel incat sa fie foarte clar pentru toata lumea. Trebuie sa punem lucrurile la punct astfel incat clientii finali sa stie de la bun inceput ce au de facut, unde trebuie sa mearga, ce trebuie sa contina dosarul respectiv, astfel incat sa avem un demers eficient si care sa nu fie perceput ca fiind birocratic”, a mai spus presedintele Asociatiei Societatilor Financiare (ALB) Romania.

Anul trecut, segmentul de echipamente destinate agriculturii a avut o pondere de 26% din totalul finantarilor de echipamente, in crestere fata de 23% in 2013.

Recent, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a anuntat ca beneficiarii PNDR pot incheia acorduri de finantare sau de garantare cu Institutiile Financiare Nebancare (IFN), fara a exista obligatia ca respectivele IFN sa fie inscrise in vreo asociatie de profil.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor