Forța majoră, in intelesul dat de legislatia in vigoare, este definita ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil și inevitabil care afecteaza derularea in bune conditii a contractele comerciale.
Sunt reglementate ca fiind evenimente de forta majora, urmatoarele:
- calamitatile naturale: inundatii, furtuni, cutremure, alunecari de teren, seceta, epidemiile;
- exploziile, incendiile, distrugerea masinilor, a echipamentelor, a unitatilor de productie;
- razboiul, conflictul armat, agresiunile statale, blocadele, embargoul, revolutiile, razboiul civil, loviturile de stat, dezordinea sau haosul social, actele de dezordine fata de autoritatea statala;
- actele de terorism, sabotaj sau piraterie;
- actele autoritatilor publice: reglementarile legale, exproprierea, rechizitia de bunuri, nationalizarea;
- conflictele sociale: boicotul, greva, ocuparea unor unitati de productie.
In cazuri de forță majoră, firmele pot fi scutite de obligatiile contractuale pe care nu le-au putut realiza din cauza evenimentelor mentionate, respectiv prevederile privind: asigurarea transportului, termenele de livrare, termene de executie a lucrarilor, efectuarea platilor, penalitati de intarziere etc.
Pentru a beneficia de aceste scutiri in realizarea obligatiilor contractuale, firmele trebuie să îşi notifice in scris partenerul cu privire la evenimentul de forţă majoră, urmând să prezinte acestuia Certificatul de forta majora, eliberat conform Legii 335/2007, art. 4, litera j), de catre Camera de Comert si Industrie.
Pentru alte informatii, vă stă la dispoziție Centrul de Promovare Economica PromEc, la email: office@ccibc.ro; mobil: 0742.754.198, persoana de contact Oana MUNTEANU.