Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Firmele pot fi scutite de obligatiile contractuale in caz de forta majora

inundatii_28Forța majoră, in intelesul dat de legislatia in vigoare, este definita ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil și inevitabil care afecteaza derularea in bune conditii a contractele comerciale.

Sunt reglementate ca fiind evenimente de forta majora, urmatoarele:

  • calamitatile naturale: inundatii, furtuni, cutremure, alunecari de teren, seceta, epidemiile;
  • exploziile, incendiile, distrugerea masinilor, a echipamentelor, a unitatilor de productie;
  • razboiul, conflictul armat, agresiunile statale, blocadele, embargoul, revolutiile, razboiul civil, loviturile de stat, dezordinea sau haosul social, actele de dezordine fata de autoritatea statala;
  • actele de terorism, sabotaj sau piraterie;
  • actele autoritatilor publice: reglementarile legale, exproprierea, rechizitia de bunuri, nationalizarea;
  • conflictele sociale: boicotul,  greva,  ocuparea  unor  unitati  de  productie.

In cazuri de forță majoră, firmele pot fi scutite de obligatiile contractuale pe care nu le-au putut realiza din cauza evenimentelor mentionate, respectiv prevederile privind: asigurarea transportului, termenele de livrare, termene de executie a lucrarilor, efectuarea platilor, penalitati de intarziere etc.

Pentru a beneficia de aceste scutiri in realizarea obligatiilor contractuale, firmele trebuie să îşi notifice in scris partenerul cu privire la evenimentul de forţă majoră, urmând să prezinte acestuia Certificatul de forta majora, eliberat conform Legii 335/2007, art. 4, litera j), de catre Camera de Comert si Industrie.

Pentru alte informatii, vă stă la dispoziție Nicoleta ANTOHI, Secretarul Comisiei de Forță Majoră din cadrul Camerei de Comert si Industrie Bacau: email: office@ccibc.ro; mobil: 0748.886.428.

        Impreuna in lumea afacerilor