Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o companie din judetul Buzau a reusit sa isi modernizeze o fabrica de conserve legume-fructe, implementand astfel un proiect in valoare totala de peste 1,3 milioane de euro.
Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, din cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul a implementat acest proiect in valoare totala de 1.347.888 de euro in perioada 2009-2013, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 670.000 de euro, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).
Proiectul finantat prin Programul National de Dezvoltare Rurala a avut ca obiectiv modernizarea capacitatilor de procesare primara a legumelor din cadrul fabricii de conserve, prin achizitia de echipamente specializate, cu efecte directe asupra eficientizarii productiei, a cresterii termenului de pastrare, precum si a adaptarii gamei de produse la cerintele pietei.
Compania dispune de o capacitate de procesare de 4 000 – 4 500 de tone de tomate/an, respectiv obtinerea a 1.400 de tone de conserve anual. Anterior, din cauza lipsei de dotari, procesarea era de numai 500 de tone de conserve/an. Fabrica de conserve ocupa o suprafata de 65 000 metri patrati.
Prin intermediul noului proiect au fost achizitionate utilaje, in completarea fluxului tehnologic existent, necesare sterilizarii conservelor din fructe si legume, respectiv doua autoclave, un sistem de sonda de temperatura, un incarcator semi-automat de cosuri, un descarcator semi-automat de cosuri, un paletizator/depaletizator semi-automat pentru cutii si borcane pline si benzi transportoare prin care s-a facut legatura cu linia existenta.
Obiectivele proiectului finantat cu fonduri europene au constat in: introducerea de tehnologii pentru obtinerea de noi produse care sa satisfaca cerintele consumatorilor, precum si adaptarea fabricii la noile standarde europene in etapa de procesare a produselor (tomate).
In urma investitiei realizate, se poate remarca o crestere a cifrei de afaceri si a profitului companiei, precum si cresterea productivitatii si reducerea consumului intermediar.
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.
Sursa: www.stiriagricole.ro