Printr-un proiect finantat prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, o firma din comuna Oporelu, judetul Olt, a reusit sa obtina fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 1,18 milioane de lei pentru achizitia de masini si echipamente agricole pentru modernizarea fermei de culturi de camp.
Finantarea nerambursabila a reprezentat 50% din valoarea proiectului implementat de SC OL T PIESS SRL, in perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009.
Proiectul de investitii a avut ca scop modernizarea exploatatiei agricole detinute de societatea SC OLT PIESS SRL in comuna Oporelu, judetul Olt, prin dotarea fermei cu echipamente necesare tehnologiei de cultivare a culturilor de camp. Principalele activitati ale societatii sunt productia agricola si comertul cu produse agricole si materii prime, materiale si produse chimice pentru agricultura.
Dosarul de finantare a fost inregistrat la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala Olt, in cadrul sesiunii a doua lansata pentru Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, la data de 22.04.2008, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Beneficiarul spune ca intreg procesul de aplicare, de la depunerea proiectului si pana la finalizare, a decurs fara probleme.
Principalul obiectiv a avut in vedere cresterea competitivitatii sectorului agricol, printr-o mai buna utilizare a resurselor materiale si umane, dar si a factorilor de productie. Piata de desfacere o constituie populatia, acest segment fiind principalul beneficiar al semintelor de cereale, precum si al serviciilor oferite pentru agricultura (arat, discuit, semanat, recoltat) si al produselor achizitionate in vederea vanzarii (ingrasaminte chimice, erbicide, pesticide).
Concret, prin intermediul proiectului, au fost achizitionate masini si utilaje agricole performante, productive si care respecta standardele si prevederile de mediu impuse de Uniunea Europeana.
Prin implementarea proiectului s-a urmarit restructurarea si dezvoltarea productiei agricole locale, tinandu-se cont de imbunatatirea competentelor profesionale, de un management durabil si de respectarea exigentelor de mediu. Rezultatele proiectului au constat in achizitionarea unor utilaje performante (un combinator, un tractor, si un distribuitor de ingrasaminte chimice), ceea ce a determinat cresterea productivitatii muncii, imbunatatirea calitatii produselor agricole si ameliorarea conditiilor de lucru prin introducerea de tehnologii performante.
Achizitiile efectuate prin intermediul proiectului au fost necesare pentru asigurarea unei rentabilitati crescute in exploatare, cu reducerea la minim a poluarii, prin utilizarea unor masini si utilaje agricole performante si prin reducerea costurilor datorita serviciilor prestate de terti. Astfel, utilajele achizitionate au nivel de poluare scazut contribuind, in acest sens, la protejarea mediului inconjurator prin reducerea emisiilor in aer, sol si, ulterior, in apa.
Au fost create trei locuri de munca, posturile fiind mentinute pe toata durata de implementare a acestuia, precum si in perioada de sustenabilitate. Pregatirea profesionala a personalului corespunde activitatii desfasurate in cadrul fermei, astfel incat aceasta sa fie realizata cu maxima eficienta si in conditii de siguranta.
Investitia a avut un impact pozitiv asupra regiunii, crescand volumul activitatilor productive, proiectul fiind in acord cu potentialul agricol al zonei in care a fost implementat.
Din punct de vedere al oportunitatii investitiei, se disting mai multe aspecte relevante, ce privesc nivelul de piata, al fortei de munca, al conditiilor pedo-climaterice, precum si al economiei locale:
- la nivelul pietei de desfacere: cresterea consumului de produse alimentare autohtone in detrimentul produselor provenite din import;
- cresterea, in ultimii ani, la nivel national, a cererii pentru legume, precum si prognoza de crestere a consumului la nivelul celui inregistrat in alte tari din Uniunea Europeana;
- la nivelul fortei de munca: forta de munca disponibila in zona;
- la nivelul conditiilor de sol si clima: conditiile pedo-climaterice din zona comunei Oporelu sunt favorabile activitatilor de exploatatie agricola, investitia fiind amplasata intr-o zona cu potential ridicat pentru activitatea agricola.
Avand in vedere toate acestea, se poate conchide ca realizarea proiectului a insemnat pentru SC OLT PIESS SRL valorificarea unui intreg sir de oportunitati de ordin economic si social, cu efecte favorabile asupra dezvoltarii economiei locale, precum si a cresterii veniturilor la bugetul local.
Investitia a fost realizata in vederea adaptarii unitatii la standardele de mediu, sanitar-veterinare, fitosanitare ale Uniunii Europene. Activitatea curenta a fermei are un impact negativ minim asupra mediului, intrucat utilajele si echipamentele agricole achizitionate inregistreaza consumuri reduse, iar pierderile de combustibil si lubrifianti sunt practic inexistente. Implementarea proiectului a insemnat pentru beneficiar o crestere substantiala a veniturilor, datorita diversificarii activitatii si orientarii catre produse cu cerere pe piata.
Infiintarea fermei de culturi de camp si dotarea acesteia cu utilajele si echipamentele necesare realizarii in bune conditii a tehnologiei de cultivare a condus in mod direct la cresterea competitivitatii, ca urmare a atingerii unei performante generale, reflectata prin urmatorii factori:
- obtinerea unor randamente sporite de productie, produse cu valoare adaugata mare si de calitate superioara, ca urmare a achizitionarii de echipamente performante;
- crearea de noi oportunitati pentru ocuparea fortei de munca;
- indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare de mediu;
- reducerea costurilor si cresterea productivitatii;
- cerintele pietei, realizarea de noi produse si introducerea de noi tehnologii.
Ca urmare a implementarii proiectelor anterioare cu finantare SAPARD si a prezentului proiect cu finantare FEADR, exploatatia agricola condusa de SC OLT PIESS SRL si-a modernizat si diversificat capacitatile de productie, detinand in prezent (septembrie 2014) urmatoarele utilaje: un combinator, o semanatoare prasitoare, o semanatoare de paioase, o masina de erbicidat, un culegator de porumb, un tractor, un plug reversibil semipurtat c u sase trupite, o remorca basculanta, un plug reversibil cu sapte trupite, u n distribuitor de ingrasaminte chimice, un scarificator, un selector de seminte, o semiremorca rutiera si un autotractor.
Sursa: StiriAgricole.ro