Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si secretarul de stat in MADR George Turtoi au trecut in revista o parte dintre elementele de noutate si de simplificare ale PNDR 2014-2020.
Printre acestea se numara depunerea online a proiectelor, fapt care va contribui la reducerea timpului necesar depunerii acestora si implicit, a costurilor pe care le suporta beneficiarii, ca urmare a faptului ca nu trebuie sa se mai deplaseze la sediile judetene ale Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), a informat MADR.
De asemenea, proiectele vor fi depuse in cadrul unor sesiuni continue, cu evaluare lunara. Cel mai probabil, sesiunile deschise in acest an vor fi inchise in luna decembrie 2015, astfel incat AFIR sa aiba timpul necesar evaluarii proiectelor si pentru a se vedea daca raman fonduri neaccesate din cele alocate pentru aceste sesiuni. Practic, bugetul PNDR se imparte la numarul de ani din exercitiul bugetar, respectiv 7. De aceea, anul 2015 este anul cu cea mai mare alocare pe masuri, intrucat se pot accesa atat sumele pe 2014 cat si cele pentru anul in curs, precum si un procent din sumele pentru 2016. Daca acestea nu vor fi accesate pana la inchiderea sesiunii, sumele ramase vor fi realocate pentru sesiunile din 2016.
In plus, beneficiarii nu mai sunt nevoiti sa obtina la fel de multe documente, ca in anii precedenti, intrucât a fost diminuat numarul avizelor si a acordurilor necesare demararii proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. De asemenea, MADR a demarat procedurile astfel incât beneficiarii PNDR sa poata primi o serie de avize si acorduri la nivelul AFIR, fara a mai fi necesara deplasarea acestora la sediile unor institutii publice abilitate sa emita astfel de documente.
„Un element important, gândit in sprijinul fermierilor mici si mijlocii, il constituie proiectele-tip, disponibile pe pagina de internet a MADR, precum si pe cea a AFIR. Astfel, dorim sa contribuim la reducerea costurilor aferente serviciilor de consultanta”, a precizat ministrul Daniel Constantin.
In vederea asigurarii cofinantarii, beneficiarii pot depune si scrisori de conformitate eliberate de institutiile financiare nebancare (IFN), iar cei care trebuie sa faca achizitii pot consulta baza de date cu preturi de referinta creata de AFIR si publicata pe pagina de internet a agentiei.
La rândul sau, secretarul de stat George Turtoi a declarat ca baza de date cu preturi de referinta va fi extinsa pentru zona de servicii.
„Pentru bunurile sau serviciile care nu se regasesc in baza de date, pe site-ul AFIR este disponibila o procedura simplificata, un fel de SEAP pentru beneficiari. Vor fi elaborate si modele standard de achizitii si intentionam, pe viitor, sa lansam pachete de accesare pentru anumite categorii de beneficiari”, a spus secretarul de stat George Turtoi.
Spre exemplu, a explicat secretarul de stat George Turtoi, daca un beneficiar doreste sa acceseze masura pentru tineri fermieri, dar si pe cea de investitii, sa poata depune o singura cerere de finantare.
De la 1 iulie, vor putea fi depuse proiecte, prin noul PNDR 2014-2020, si in cadrul urmatoarelor subprograme si submasuri:
- Subprogramul pomicol, care dispune in acest an de o alocare de peste 75 de milioane de euro,
- Submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole (143 de milioane de euro),
- Submasura 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, prin care pot fi accesate 435 de milioane de euro, inclusiv pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii,
- Submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale (44 milioane de euro),
- Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (peste 72 de milioane de euro),
- Submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (57 de milioane de euro).
Sursa: stiriagricole.ro