Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ghid de bune practici in ferma: cum sa faci bani din ploaie cu fonduri europene

Asapa-de-ploaie-640x330a cum va informam recent, expertii in protectia mediului recomanda adaptarea practicilor agricole astfel incat noile tehologii sa contribuie la conservarea solului si cresterea cantitati de carbon retinuta in sol. Astazi va prezentam un exemplu de bune practici in acest sens.

Solurile Europei constituie bogatii care ne ofera servicii esentiale, inclusiv purificarea apei si producerea de hrana, iar actiunile cofinantate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) au ca scop conservarea solurilor, deoarece aceasta contribuie la asigurarea unui flux de produse alimentare de calitate superioara, pe termen lung precum si la mentinerea unui ecosistem sanatos.

Utilizarea rationala a apei: program de colectarea a apei de ploaie in Irlanda

Politicile care promoveaza revizuirea tarifelor de contorizare a apei in anumite state membre pot afecta competitivitatea afacerilor agricole. Exista solutii alternative pentru a ajuta agricultura sa ramana competitiva, iar sprijinul FEADR poate fi valorificat in acest sens. Cu totii avem un rol in utilizarea prudenta a resurselor de apa, prin introducerea unor schimbari la nivelul stilului de viata. Sectorul agricol reprezinta unul dintre cei mai mari consumatori de apa din Europa, astfel ca implementarea unor masuri de mediu corespunzatoare are un potential important pentru furnizarea unor servicii de mediu eficiente referitoare la utilizarea apei.

Programele de Dezvoltare Rurala (PDR) din statele membre ofera sprijin modernizarii agriculturii pentru a atenua impactul asupra resurselor de apa si pentru a face fata reducerii acestor resurse. Reciclarea apei reziduale tratate sau colectarea apei de ploaie, de exemplu, reprezinta instrumente utile pe care fermele le pot adopta pentru a reduce consumul de apa si presiunea exercitata asupra furnizorilor de apa potabila.

Cofinantarea FEADR poate fi utilizata si pentru a ajuta la elaborarea unor proiecte care sa furnizeze astfel de servicii, iar un PDR aplicat regional in Irlanda demonstreaza ca fermele pot fi incurajate sa colecteze apa de ploaie pe care sa o refoloseasca.

Economiile din apa de ploaie

Localizarea Irlandei la marginea curentului cald al Oceanului Atlantic ofera tarii o resursa suficienta si regenerabila de apa de ploaie curata. Valoarea adevarata a acestei resurse gratuite este recunoscuta in 2011, fiind lansat pentru agricultori primul „Program de Colectare a Apei de Ploaie” din tara, cofinantat de FEADR. Prezentat drept o parte dintr-un program mai amplu de dezvoltare a agriculturii, „Programul de colectare al apei de ploaie” elaborat in Irlanda avea initial un buget de opt milioane de euro. Obiectivul sau era solutionarea provocarilor referitoare la dezvoltarea rurala, asociate anumitor domenii cum ar fi restructurarea sectorului produselor lactate, energiile regenerabile, gestionarea apei si competitivitatea pe piata agricola. Referitor la initiativa PDR, Brendan Smith, ministrul irlandez al agriculturii, pescuitului si alimentelor la momentul respectiv, a subliniat faptul ca „acest program va reduce costurile de apa pentru gospodariile agricole”.

Comentariile sale au devenit din ce in ce mai pertinente pentru agricultorii din Irlanda, dar si din alte state membre, in contextul in care perspectivele referitoare la lipsa apei in Europa creeaza presiuni asupra autoritatilor nationale in sensul impunerii necesitatii de revizuire a sistemelor de tarifare a  apei, astfel incat sa reflecte mult mai bine nivelurile curente de utilizare. Se anticipeaza ca noile forme de contorizare si tarifare a apei vor ajuta consumatorii de apa sa se gandeasca mai bine la cantitatea de apa pe care o utilizeaza si sa ia in considerare masuri alternative pentru a-si asigura consumul. Sistemele de colectare a apei de ploaie, asemenea celor cofinantate de Programul de Dezvoltare Rurala irlandez, ofera o astfel de alternativa societatilor comerciale din sectorul agricol.

Exploatatiile agricole sunt potrivite pentru colectarea apei de ploaie, intrucat cladirile cum sunt grajdurile animalelor au adesea acoperisuri cu suprafete mari. Astfel, se pot colecta destul de usor cantitati importante de apa de ploaie care se scurg de pe acoperis, prin instalarea unor jgheaburi si burlane obisnuite. Apa este colectata, filtrata si apoi depozitata intr-un rezervor care contine un sistem de pompare pentru a transporta apa de ploaie pe toata suprafata fermei spre a fi utilizata cu diverse scopuri drept apa nepotabila.

Fermele producatoare de lactate reprezinta grupul prioritar de beneficiari pentru programul irlandez, care ofera asistenta pentru compensarea costurilor pe care le implica achizitionarea si instalarea unui sistem de colectare, depozitare si pompare a apei de ploaie.

Fermele producatoare de lactate pot folosi apa de ploaie pentru a reduce costurile aferente consumului obisnuit de apa pentru operatiuni cum ar fi racirea echipamentelor, curatarea spatiilor interioare, sisteme de spalare sub presiune si stropire, sau chiar si la spalarea vehiculelor fermei. Furnizorii irlandezi de instalatii de colectare a apei estimeaza ca peste 40% din consumul mediu de apa al unei gospodarii agricole poate fi inlocuit prin utilizarea apei de ploaie.

Cererile pentru acest program, venite din partea agricultorilor, continua sa creasca. Acest lucru a fost  favorizat printr-o revizuire a conditiilor de intrare in program, tinand cont de schimbarile din legislatia Irlandei privind amenajarea teritoriului, care acum include o exceptie referitoare la obtinerea avizului teritorial pentru rezervoare specifice de stocare a apei de ploaie colectate in cazul gospodariilor agricole. Acest exemplu demonstreaza ca sprijinul FEADR poate fi utilizat pentru folosirea rationala a apei in agricultura.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor