Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ghid de bune practici privind utilizarea eficienta a apei la nivelul fermei

Holding Area Boom med injektor_1O utilizare eficienta a apei la nivelul fermelor poate ajuta agricultorul sa obtina cresteri de productie, precum si o reducere considerabila a costurilor, precizeaza Codul de bune practici, publicat de Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA) Bucuresti.

Astfel, in functie de nivelul de umiditate in sol, fermierii vor putea alege si tipul culturilor care vor fi insamantate.

In regiunile cu lipsa de apa vor trebui alese culturi putin pretentioase: cereale, floarea soarelui, mazare,  porumb, lucerna. Rapita, cultura foarte actuala, se poate cultiva, dar stiind ca exista riscul ca in unii ani sa nu produca. Nu se va cultiva soia, trifoi, culturi duble.

De asemenea, cantitatea de apa care se aplica la o udare, asa numita norma de udare, depinde indeosebi de insusirile solului. In mod orientativ, pentru udarile din perioada de vegetatie, pentru porumb, floarea soarelui si soia, pe solurile din Baragan, Dobrogea, sudul Teleormanului, Oltenia si pe unele soluri din Banat norma de udare este de 800 – 1000 metri cubi la hectar.

In schimb, pentru solurile din nordul Teleormanului, zona  Arges – Olt, unele soluri din Banat va trebui aplicata o norma de udare de 600 – 700 metri cubi la hectar, iar pe solurile nisipoase o norma de udare de doar 400 metri cubi la hectar.

Mai multe informatii puteti afla din Codul de bune practici privind utilizarea eficienta a apei la nivelul fermei, publicat de Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA).

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor