Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Gradul de absorbtie a fondurilor europene gestionate de MADR a depasit 87 la suta

5In cursul zilei de ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a prezentat un bilant privind absorbtia fondurilor europene pentru agricultura, dezvoltare rurala si pescuit.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ieri ca din momentul in care a preluat conducerea institutiei, in mai 2012, pana la sfarsitul anului 2014, gradul de absorbtie al fondurilor europene in programele gestionate de MADR a crescut de la 45,58% la 87,33%.

Potrivit acestuia, pentru toate cele trei fonduri gestionate de MADR, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Garantare Agricola  şi Fondul European pentru Pescuit, a existat in perioada 2007-2013 o alocare financiara totala de 15,371 miliarde euro, din care 13,448 miliarde euro au fost deja incasati de la Comisia Europeana.

Daniel Constantin a prezentat un grafic care arata evoluţia ratei de absorbtie pe cele trei fonduri. Astfel, gradul de absorbţie la FEADR a crescut de la 44,21% la 1 mai 2012, la 82,50% la 31 decembrie 2014. In cazul FEGA, cresterea a fost de la 47,82%, la 94,06%. In ceea ce priveste FEP, gradul de absorbtie a urcat de la 22,04% la 46,12%.

Constantin a prezentat şi o serie de masuri care vor fi luate pentru accelerarea absorbtiei sumelor din FEADR. In acest sens, ministrul s-a pronuntat pentru realizarea unei baze de date cu preturi de referinta pentru activele fizice achizitionate prin proiect.

„Beneficiarii privati care pana acum trebuia sa parcurga o procedura speciala de achizitii publice, nu mai trebuie sa parcurga aceasta procedura, in practica ea a intampinat foarte multe greutati. Trebuie sa se incadreze doar in acele preturi de referinta fixate de catre aceasta lista”, a explicat ministrul.

Acordarea platilor in avans la beneficiarii publici pe baza unei singure achizitii publice este o alta masura care va fi luata in aceasta directie, potrivit ministrului Agriculturii.

„Pentru beneficiarii publici cred ca este important sa reusim sa le dam avansul atunci cand au nevoie de acest avans, adica, cat mai repede cu putinta. Pana acum, procedura spunea ca putem sa le dam acest avans de 50% dupa ce au facut toate procedurile de achizitii publice. In aceasta varianta simplificata, daca au facut cel putin o procedura de achizitii publice, putem sa dam un avans de 40% de aceasta data catre unitatile administrativ-teritoriale”, a aratat Constantin.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor