Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Greselile frecvente pe care le fac solicitantii de fonduri europene nerambursabile

Accounting - Businesspeople working on charts and graphsPentru a veni in sprijinul fermierilor care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin PNDR 2014-2020, Agentia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a intocmit o lista cu cele mai frecvente greseli pe care le fac beneficiarii atunci cand depun sau deruleaza un proiect cu finantare europeana.

O problema des intalnita apare atunci cand un solicitant de fonduri europene alege locul investitiei intr-un loc greu accesibil, fara utilitati, avand astfel cheltuieli mari care nu sunt eligibile pentru finantare.

De asemenea, o alta eroare des intalnita la solicitantii de fonduri europene este atunci cand acestia complica proiectele prin incercarea de a obtine un punctaj mai mare. Deseori in cadrul unui proiect pot aparea investitii in energie regenerabila, investitii in cultura ecologica, insa ulterior solicitantul renunta la aceste obiective.

Un alt motiv pentru care solicitantii de fonduri europene ar putea sa nu se bucure de o evolutie a afacerii lor este lipsa unui studiu de piata solid. Din acest punct de vedere, beneficiarul ar trebui sa isi conceapa investitiile pe mai multe sectoare de activitate.

O atentie destul de mare trebuie acordata si la achizitiile de teren propuse in planul de afaceri, deoarece nu de putine ori pretul terenului a crescut foarte mult in respectivele zone de la momentul depunerii cererii de finantare.

Totodata, fermierii pot intampina dificultati in accesarea fondurilor europene, atunci cand modifica planul de culturi. De asemenea, o alta greseala apare atunci cand agricultorii nu pot dovedi investirea a minim 30% din ajutorul nerambursabil, din cauza scaderii preturilor, mai ales pentru masura 112.

O alta cauza care poate conduce la dificultati in implementarea proiectelor cu finantare europeana se refera la momentul in care beneficiarii nu se asigura suficient asupra capacitatii ofertantilor de a furniza bunuri care sa respecte cerintele tehnice necesare.

De asemenea, AFIR le recomanda beneficiarilor sa puna accent mai mare pe documentele justificative prezentate de catre ofertantii straini cu privire la lipsa conflictelor de interese.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor