Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Grupurile de producatori se pot infiinta si cu fonduri prin FEADR. Vezi valoarea sprijinului acordat

zarzav

Guvernul a aprobat recent o ordonanta prin care grupurile si organizatiile de producatori agricoli vor putea primi sprijin financiar prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Mai exact, actul normativ aprobat completeaza actuala legislatie privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, precum si pentru comercializarea produselor agricole si silvice. In cadrul ordonantei, infiintarea grupurilor de producatori va putea primi un sprijin financiar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in special pentru a-si putea adapta productia la cererile pietei, precum si pentru a putea comercializa in comun produsele.

Cu toate acestea, cei care vor dori sa acceseze fonduri prin FEADR vor trebui sa respecte si cateva criterii pentru recunoasterea grupurilor si organizatiilor de producatori.
In primul rand, grupul trebuie sa fie constituit din cel putin cinci membri care au calitatea de producatori agricoli si/sau silvici. Apoi, acestia sa detina un sistem centralizat de contabilitate, facturare, inregistrare si urmarire cantitativa, calitativa si valorica a productiei membrilor.

Un alt criteriu este sa se dispuna de un personal calificat corespunzator grupei de produse si/sau produselor pentru care este recunoscut sau sa isi prevada in actul constitutiv ca in primul an de la recunoastere sa dispuna de acest personal sau sa contracteze servicii de specialitate. De asemenea, trebuie sa existe si o serie de prevederi din actul constitutiv si/sau statut care contin obligatii ale membrilor.

Totodata, exista si cateva criterii specifice, unul dintre ele precizand ca din al doilea an de la recunoasterea ca grupuri sau organizatii ale producatorilor, acestea trebuie sa dovedeasca prin evidenta contabila, pentru anul anterior, valoarea minima a productiei comercializate in comun pentru grupa de produse, respectiv produsele pentru care a obtinut recunoasterea.

Valoarea sprijinului a fost stabilita la 30.000 de euro, pentru grupurile de producatori si de 100.000 de euro, pentru organizatiile de producatori.

In actul normativ se mai noteaza ca grupurile si organizatiile de producatori trebuie sa dovedeasca faptul ca cel putin 51% din productie provine de la propriii membri.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor