Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

GUVERN: Companiile nu vor mai fi sanctionate fara prevenire si indrumare

stire 4 legea preventieiFirmele nu vor mai putea fi sanctionate de organele de control ale statului (precum ANAF) fara ca acestea sa fie mai intai prevenite si indrumate sa-si remedieze neregulile intr-o perioada de timp stabilita, potrivit Legii preventiei, ce va fi promovata potrivit Programului de guvernare.

Proiectul de act normativ a fost prezentat, recent, Guvernului, fiind initiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) si prezentat de Florin Jianu, ministrul de resort.

„Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri, iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza”, a declarat Florin Jianu.

Scopul Legii preventiei va fi reprezentat de prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale. Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit.

Mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

  • Agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie;
  • Acesta va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;
  • Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare;
  • Dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul;
  • In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative;
  • Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.

Legea preventiei se va aplica pentru sanctiunile prevazute de: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca, Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Aceste domenii vor fi completate in cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea preventiei va putea fi aplicata.

De asemenea, vor fi prevazute exceptii pentru evitarea aplicarii legii preventiei in cazurile in care:

  • Exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;
  • Exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;
  • Se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministeriala si adoptarea in sedinta de Guvern este 23 februarie 2017.

        Impreuna in lumea afacerilor