Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Guvernul a deblocat 10 milioane de lei pentru lansarea unor programe anuale de sprijin al IMM-urilor

Guvernul-Romaniei1In data de 18 martie, Guvernul Romaniei a aprobat printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 10 milioane lei, aferente lunii martie, pentru lansarea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Suma de 10 milioane de lei reprezinta prima transa deblocata in 2015 din suma de 90 de milioane de lei ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor.

Programele sunt derulate de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si vizeaza sprijinirea infiintarii de noi IMM-uri sau dezvoltarea celor care deja au activitate.

Astfel, prin programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START, se vor acorda alocatii financiare nerambursabile, in cuantum de maximum 90%, dar nu mai mult de 94.500 lei/beneficiar, din valoarea cheltuielilor eligibile, aferente proiectului.

Un alt program destinat sustinerii IMM-urilor, numit SRL-D, stimuleaza infiintarea si dezvoltarea microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, prin arcordarea unui credit nerambursabil reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care este probata si sursa de cofinantare.

Cele cinci programe destinate IMM-uri sunt :

  • Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – COMERT;
  • Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER;
  • Porgramul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri;
  • Programul national multianul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului si programul UNCTAD/EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Suplimentar acestor fonduri, prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta, in acelasi scop, si suma de 166.8 milioane lei.

Conform procedurilor programelor, etapele de implementare dureaza minimm sase luni, iar platile se vor putea efectua in perioada octombrie – 15 decembrie 2015.

Sursa: www.gov.ro

        Impreuna in lumea afacerilor