Prevederile aduse de Legea 358/2015 se aplica incepand cu data de 4 ianuarie 2015 si vizeaza mai multe aspecte de ordin fiscal.
Puteti consulta aici integral Legea nr. 358/2015privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Tinem cont de faptul ca modificarile aduse de noua lege fac referire la o serie de acte normative din ultima parte a anului trecut si ca exista in continuare unele neclaritati in textul noii legi, asa cum se atrage atentia recent intr-o analiza publicata recent de consultantul fiscal Adrian Benta: “Se aduc modificari asupra constituirii deprecierilor pentru creante, insa legea este scrisa atat de ambiguu incat nu se intelege daca mai sunt deductibile deprecierile asupra clientilor. Se utilizeaza definitii de stilul “altele decat”, fara a se preciza in mod concret pentru ce e permisa ajustarea”.
In ce priveste impozitul pe cladiri utilizate in scop nerezidential, avand ca proprietari persoane fizice sau persoane juridice, retinem ca in anexa declaratiei de impunere se va prezenta raportul de evaluare (intocmit de un evaluator autorizat) care va fi depus la Fisc pana la 31 martie.
De asemenea, potrivit prevederilor incluse in lege, pentru persoanele fizice procentele reduse de impozitare se pastreaza daca reevaluarea se efectueaza intr-o perioada de maxim 5 ani anterior anului de referinta.
Pentru persoanele juridice intr-o perioada de maxim 3 ani anterior anului de referinta. “Persoanele juridice pot actualiza valoarea cladirilor din 3 in 3 ani pentru a nu plati un impozit majorat”, aminteste sursa citata.
Atentie! In cazul in care sunt efectuate lucrari de modernizare a caror valoare depaseste 25% din valoarea cladirii, se va depune de catre proprietar o noua declaratie de impunere, iar din anul urmator impozitul se va calcula la o baza majorata.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in locuinta poate duce astfel la o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori. In cazul in care in ultimii cinci ani nu a avut loc o reevaluare a locuintei, impozitul se stabileste la 2% din valoarea impozabila.
Impozit pentru apartamente cu regim mixt (locuinta folosita atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice)
In aceasta situatie, impozitarea se realizeaza diferentiat, in functie de suprafata destinata fiecarui scop. Proprietarii au obligatia, in cazul in care folosesc locuinta atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice, sa depuna la autoritatea locala o declaratie speciala pana la finele lunii februarie.
Retinem ca firmele care au in proprietate constructii vor depune si o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale.
In cazul acestor firme, reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.
In cazul in care exista cladiri si terenuri neingrijire, primariile pot majora cu pana la 500% impozitul pe acestea.
In ce priveste obligatiile PFA-urilor, consultantul fiscal Adrian Benta atrage atentia asupra faptului ca “persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, persoanele ce desfasoara profesii independente platesc trimestrial impozitul pe venitul din salarii pentru sumele aferente salariatilor angajati. Plata impozitului se face pana pe data de 25 a primei luni din trimestrul la care se datoreaza impozitul”.
Alte modificari:
– impozitul pe venitul datorat de nerezidenti se retine si se declara in lei la cursul valutar comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului.
– in cazul in care “acest impozit este aferent dividendelor distribuite dar neplatite, impozitul se achita pana pe data de 25 ianuarie pentru operatorii ce au anul calendaristic ca si an fiscal si pana pe data de 25 a primei luni din urmatorul an fiscal cand societatea are un exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic”;
Potrivit aceleiasi surse, retinem ca NU se datoreaza acest impozit la plata daca la data de 31 decembrie sau la finele anului fiscal modificat persoana juridica straina indeplineste conditiile de scutire (este o societate platitoare de impozit pe profit intr-un alt stat membru respectiv detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividend din Romania pe o perioada mai mare de un an).
– de la 1 mai 2016, salariul minim brut garantat pe tara este de 1.250 lei/luna. Acest salariu corespunde unui program complet de lucru de 169,333 ore/luna. Baza de calcul orara 7,382 lei/ora.
– se aplica masurile de taxare inversa pentru livrarile de console de jocuri, tablete PC, laptopuri, dispozitive cu circuite integrate sau telefoane mobile numai daca valoarea facturii exclusiv TVA este mai mare de 22.500 lei.