Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

In ce conditii se acorda diurna

banVa rog sa imi spuneti in ce conditii se acorda diurna?

Raspuns la intrebare ofera Adriana Iancu, expert legislatia muncii, care sustine ca:In alin. 2 al art.44 din Codul muncii sunt prevazute drepturile salariatului delegat: la plata chrltuielolor de transport si de cazare , precum si la o indemnizatie de delegare. In cazul societatilor comerciale si al oricaror persoane juridice care au salariati, drepturile de delegare se stabilesc prin negociere colectiva sau individuala in acelasi mod in care se stabilesc si salariile.
Diurna poate fi asimilata venitului salarial astfel fiind supusa impozitarii si la plata contributiilor sociale, in conformitate cu art. 55 alin. 2 lit. i din Codul Fiscal, unde se prevede ca: „indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice”.
In prezent indemnizatia zilnica de delegare si de detasare a personalului din institutiile publice este de 17 lei, in conformitate cu Ordinul 60/2015, astfel nivelul maxim ce poate fi acordat salariatilor ce poate fi dedus si nu este asimilat veniturilor salariale este de 42.5 lei.

        Impreuna in lumea afacerilor