Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Incetare CIM in baza deciziei medicale

27137bugetari-1La intrebarea:Un angajat a venit astazi cu decizia medicala asupra capacitatii de munca si eu nu stiu cum sa-i incetes CIM , deoarece nu-mi dau seama asupra art.Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
iar in CM actualizat dispare pct c- abrogat , iar la pct d nu se mentioneaza decat :a data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditatepensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; – lipsind partea cu decizia medicala!!!

Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca:conform art. 56 alin. 1 lit. c din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza in baza deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate emisa de casa teritoriala de pensii, si nu in baza deciziei medicale asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca este unul dintre actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de lege si este depusa de cel care solicita pensionarea de invalidiate. Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizia de pensionare emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor