Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Industria 4.0 crește productivitatea muncii in Germania

487c8efbaf466a7ebb621f1515978227_XLDin 2007 încoace productivitatea muncii în Germania nu a mai crescut. Lucrurile par să se schimbe în urma digitalizării lanțurilor de producție, comandă și distribuție din cadrul proiectului „Industrie 4.0”, aceasta va aduce Germaniei până în 2025 o creștere a productivității de circa 12%, după cum reiese dintr-un studiu al DZ Bank. Industria 4.0 reprezintă termenul care defineşte cea de-a patra revoluţie industrială, ce cuprinde tehnologii din domeniul automatizării, schimbului de date şi al producţiei, ce urmează revoluţiei digitale.

Prin procesele de reorganizare din cadrul „Industrie 4.0” producția de masă urmează a fi înlocuită de producția automatizată de bunuri individuale. Acest lucru ar trebui să ducă de asemenea la o regândire a măsurilor educaționale. Până în 2025 nu vor putea fi implicate în acest proces Industrie 4.0 toate ramurile industriale. Companiile mici vor avea nevoie de mai mult timp decât cele mari. Pentru industria chimică, construcțiile de mașini și utilaje sau pentru producătorii de echipamente electrice o implementare cât mai rapidă a Industrie 4.0, a patra revoluție industrială, ar fi foarte utilă.

Exporturi record pentru industria construcțiilor de mașini și utilaje și pentru cea electronica

Cererea de produse industriale din SUA impulsionează exporturile celor mai importante branșe din industria germană. Astfel construcțiile de mașini și utilaje și industria electronică au înregistrat anul trecut un record în ce privește exporturile. În același timp însă s-a resimțit o reticență a pieței chineze. In total au fost exportate masini si utilaje in valoare de peste 155 mld.EUR, depășindu-se astfel cu 2,6% exporturile din anul precedent. De asemenea au crescut exporturile de produse electronice. Acestea au ajuns la valoarea de 174,1 mld. EUR, cu 6,7% peste valoarea anului precedent. În ambele industrii SUA a depășit China ca piață de desfacere pentru produsele germane și devine cea mai importantă piață pentru mașini și utilaje produse în Germania. Exporturile celor două branșe către UE au crescut cu 6,7% la 70 mld. EUR. Astfel 44,8% din totalul mașinilor și utilajelor produse în Germania iau drumul Uniunii Europene. În schimb exporturile către Rusia au scăzut cu 26,8% la 4,7 mld. EUR.

Al șaselea record în privința înnoptărilor

Boom-ul din turismul german continuă. Astfel anul trecut a fost stabilit cel de-al șaselea record la rând în privința înnoptărilor în hotelurile și pensiunile germane. Institutul Federal de Statistică a consemnat peste 436 mil. de înnoptări din Germania și din străinătate, însemnând o creștere cu 3% față de anul anterior. Numărul oaspeților din afara țării a crescut cu 5% la peste 79 mil., iar numărul celor din țară a înregistrat un plus de 2% ajungând la peste 356 mil. Branșa a profitat de conjunctura în general bună și de apetitul pentru consum al populației. Și pentru anul în curs estimările sunt pozitive.

Alte informatii despre economia si investiile germane, evenimentele ce au loc in perioada urmatoare in Germania sunt disponibile in ultimul numar al Buletinului Informativ al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane care poate fi vizualizat online.

Sursa: Buletin Informativ al CCI  Romano-Germane

        Impreuna in lumea afacerilor