Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Infiintarea firmei - primul pas pentru deschiderea unei afaceri

consultanta-afaceriSpiritul antreprenorial – intre dorinta si asigurarea conditiilor de dezvoltare a firmei

In ultimii ani, IMM-urile au fost grav afectate de criza economică si toate sectoarele se confruntă cu provocările generate de globalizare.

Impactul crizei este diferit de la un sector la altul: în timp ce unele sectoare sunt nevoite să se „reinventeze”, altele beneficiaza de noi oportunităţi de afaceri.

Tinand seama de aceasta situatie, îmbunătăţirea mediului de afaceri, sprijinirea IMM-urilor si dezvoltarea spiritului antreprenorial constituie prioritati pentru dezvoltarea economica durabila a tarilor membre ale UE.

In judetul Bacau, numărul de firme nou înfiinţate scade de la an la an, iar numărul de firme radiate este în creştere, motiv pentru care specialistii au concluzionat că există o lipsă de apetit pentru antreprenoriat, în principal din cauza inexistenţei unor condiţii propice dezvoltării firmelor.

Pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial trebuie să se ia în calcul nu doar voinţa de a înfiinţa o firmă ci şi existenţa condiţiilor necesare – contextului macroeconomic, legislativ, fiscal etc propice acestui obiectiv.

In acest context general, autoritatile si institutiile, asociatiile de afaceri si toti cei implicati trebuie sa aiba ca prioritate realizarea conditiilor propice pentru initierea si dezvoltarea afacerilor, respectiv:

 • stabilitatea legislatiei economice pentru asigurarea predictibilitatii afacerilor
 • realizarea infrastructurii de transport pentru conectarea Moldovei la retelele europene, ca principal motor al dezvoltarii economice
 • strategii, programe si fonduri pentru:
 • sprijinirea antreprenoriatului
 • promovarea economiei
 • atragerea de investitii
 • atragerea de investitori
 • crearea de zone economice
 • crearea de locuri de munca
 • facilitati pentru intreprinzatori:
 • reducerea taxelor
 • reducerea costurilor la utilitati
 • reducerea birocratiei
 • asigurarea creditarii de catre banci, a firmelor
 • respect fata de intreprinzatori / firme.

CCI Bacau sprijina intreprinzatorii in deschiderea unei afaceri

In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean strain, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.

Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.

Infiintarea unei firme reprezinta primul pas in initierea unei afaceri. In functie de domeniul de activitate si de capitalul disponibil, alegerea formei juridice de organizare a activitatii economice este foarte importanta.

Conform legislatiei specifice intreprinzatorii au la dispozitie mai multe forme de organizare din care puteti alege cum ar fi: PFA, II, IF, SRL, SNC, SA, SCS, SCA, SE, GIE, GEIE.

Fiecare forma de organizare are reglementari specifice, atat din punctul de vedere al obligatiilor administratorului firmei cat si din punct de vedere fiscal.

Inainte de a stabili forma de organizare a viitoarei firme, comerciantii trebuie sa cunoasca intreaga paleta a reglementarilor legale astfel incat, dupa deschiderea firmei, sa evite sanctiunile pentru nerespectarea acestor prevederi.

Legislatia aplicabila comerciantilor poate fi accesata pe site-ul www.ccibc.ro, la sectiunea Infiintare firme, linkul Informatii generale, sublink-ul Legislatie utila infiintari firme.

Pentru a alege forma juridica cea mai potrivita, pentru a cunoaste reglementarile aplicabile si evitarea sanctiunilor ulterioare, toti cei care doresc sa deschida o afacere pot apela la Centrul de Infiintari Firme Bacau, care ofera servicii pentru: intocmirea actelor firmei, constituirea dosarului de infiintare, obtinerea documentelor de inregistrare a noii firme şi inregistrarea fiscală a firmei.

De asemenea, intreprinzatorii sunt indrumati cu privire la pasii pentru infiintarea unei firme, obtin date statistice pe domenii de activitate si informatii necesare pentru obtinerea avizelor / autorizatiilor firmei.

Pentru mai multe informatii sta la dispozitia intreprinzatorilor Centrul de Infiintari Firme:

Birou Bacau
Tel: 0234.570.010
E-mail: ccibc@ccibc.ro
Mobil: 0749.088.840
Birou Onesti
Tel: 0234.320.343
E-mail: onesti@ccibc.ro
Mobil: 0748.886.408
Birou Moinesti
Tel: 0234.367.557
E-mail: moinesti@ccibc.ro
Mobil: 0744.538.409

        Impreuna in lumea afacerilor