Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Romania aloca 100 de milioane de euro din POR pentru sprijinirea IMM-urilor

poza IMM-uriGuvernul a aprobat ieri,, 8 iulie 2015, un Memorandum prin care se propune participarea Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata in cadrul Initiativei pentru IMM-uri. Aceasta Initiativa combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si de investitii (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale Fondului European de Investitii si Bancii Europene de Investitii.

Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de pana la 7% din alocatia Fondului European de Dezvoltare Rurala si Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, la finantarea Initiativei pentru IMM-uri. Contributia financiara trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

  • Sa se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuata la nivelul UE de catre BEI si CE;
  • Sa fie furnizata de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel national;
  • Sa se supuna conditiilor stabilite intr-un acord de finantare incheiat intre fiecare stat membru participant si BEI.

Pentru Romania, participarea la Initiativa pentru IMM-uri prezinta o serie de avantaje:

  • Nu este necesara cofinantarea din partea statului;
  • Comisia Europeana asigura plata in avans a sumelor reprezentand angajamente de plata catre BEI;
  • Initiativa genereaza transfer de competente si cunostinte din celelalte State membre;
  • Se asigura un efect de multiplicare a activitatii economice;
  • Deciziile de investitii sunt luate de profesionisti si sunt orientate catre piata;
  • Selectia intermediarilor financiari se realizeaza de catre BEI si costurile de functionare sunt suportate de catre aceasta;
  • Auditarea sistemului se realizeaza la nivelul Comisiei Europene si nu la nivelul statului membru.

Evaluarea ex-ante realizata de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garantie finantat din Programul Operational Regional, suma care poate fi constituita ca o contributie FEDR din partea Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata din cadrul Initiativei pentru IMM-uri.

Comisarul european pentru politici regionale saluta decizia Guvernului Romaniei 

Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu saluta decizia de astazi a Guvernului Romaniei de a aloca 100 de milioane de euro din Programul Operational Regional in favoarea Initiativei pentru IMM-uri.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu a declarat:  „Felicit autoritatile romane pentru aceasta decizie care va contribui la multiplicarea impactului in economie a fondurilor noastre, in beneficiul direct al IMM-urilor. Initiativa pentru IMM-uri nu necesita co-finantare din partea bugetelor nationale sau regionale. Fara a afecta bugetul national, Initiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de munca si cresterea economica in Romania.”

Ministrul fondurilor europene Marius Nica a declarat: „Memorandumul aprobat astazi de catre Guvernul Romaniei reprezinta o masura constructiva, luata in beneficiul IMM-urilor, instrumentul financiar de tip garantie neplafonata combinand alocarile nationale ale statelor membre cu resursele bugetare ale Uniunii Europene si cu resursele proprii ale Fondului European de Investitii si Bancii Europene de Investitii. Consider ca este o initiativa pozitiva a autoritatilor romane si se inscrie in lista masurilor de crestere a economiei si de creare de noi locuri de munca. Reamintesc faptul ca in 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, si a avut rezultate pozitive: peste 3700 de credite acordate, cu o valoare de 400 milioane euro. Acest tip de instrumente financiare reprezinta o prioritate pentru noi, fiind si una dintre solicitarile Comisiei Europene.”

Surse:
Guvernul Romaniei
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

        Impreuna in lumea afacerilor