Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Inlocuirea conventiei civile, conform legislatiei in vigoare

imagine-articol_11862Cum se poate angaja o persoana fizica sa presteze o activitate ocazionala (curatenia la bloc in urma reabilitarii)?

Raspuns Adriana Iancu expert legislatia muncii: in cazul conventiilor civile, platitorul de venit retine si vireaza impozit pe venit (in cota de 10% sau 16%, potrivit optiunii din conventie). Din punct de vedere al contributiilor sociale, platitorul de venit retine si vireaza: contributia individuala pentru bugetul asigurarilor sociale si contributia individuala pentru bugetul asigurarilor sociale de sanatate.

Este vorba de o activitate care presupune munca de 3-4 zile, din acest motiv apelam la Conventia Civila. CIM atrage dupa sine Protectia Muncii, Medicina Muncii si din aceasta cauza vrem sa alegem o varianta legala si mai putin costisitoare. La Conventie se plateste impozitul, CASS 5.5 5.2 si CAS 10.5 15.8?

Conform specialistului: conventia civila se incheie in baza Codului civil. Legea 227/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015, privind noul Cod fiscal se aplica din 2016 si nu interzice conventia civila. Persoana respectiva poate fi angajata cu contract individual de munca, in baza Codului muncii.

Sursa: http://clublegislatiamuncii.manager.ro/

        Impreuna in lumea afacerilor