Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Inregistrare platitor TVA prin optiune, la infiintare

TvaIntrebare: In cazul infiintarii unei societati SRL cu 2 salariati, se poate opta din start (de la infiintare) pentru inregistrarea cu TVA, respectiv CIF cu RO? Daca da, unde, in 010 ANAF sau la Registrul Comertului?

Raspuns: Procedura privind inregistrarea in scop TVA prin optiune, potrivit art. 316 alin. (1) din Codul Fiscal este reglementata, la data redactarii raspunsului, de Ordinul nr. 521/2016.

Potrivit acestui act normativ, persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata depune la organul fiscal competent:

  • cererea de inregistrare in scopuri de TVA (098), insotita de documentele prevazute de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica, in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (cum este cazul dvs., prin optiune, de la data infiintarii);
  • declaratia de inregistrare (010), avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea taxa pe valoarea adaugata, in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Formularul 088 a fost abrogat prin Ordinul nr. 210/13.01.2017, astfel incat incepand cu 01.02.2017 acesta nu se mai depune.

Pe site-ul ANAF, la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Proiect_abrogare_Ordin_2393_presa_30012017.pdf
a fost publicat un proiect de ordin privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitati economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din

Legea 227/2015 privind Codul fiscal, a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitati economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA.

Raspunsul la intrebarea de mai sus se regaseste in anexa 2 a acestui proiect de Ordin, insa pana cand acesta nu va fi aprobat nu putem sa furnizam un raspuns la obiect deoarece nu cunoastem nici data la care se doreste infiintarea societatii si nici data la care va fi aprobat proiectul de ordin sau forma finala in care acest proiect va aparea in Monitorul Oficial.

Atentionam insa asupra faptului ca, indiferent care va fi procedura de inregistrare in scop TVA prin optiune (asa cum se doreste in intrebare) conditionarile privind inregistrarea in scop TVA sunt aceleasi, fiind impuse de art. 316 alin. (9) din Codul Fiscal.

Pana la aprobarea proiectului de ordin precizat mai sus sunt in vigoare prevederile Ordinului nr. 2393/12.08.2016 potrivit caruia persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, trebuie, in aceeasi zi cu depunerea, la oficiul registrului comertului, a cererii de inmatriculare in registrul comertului sa depuna la organele fiscale competente:
– cererea de inregistrare in scopuri de TVA (098).
– declaratia de mentiuni (010).
– alte documente prevazute in anexa 2 la Ordinul nr. 2393/2016.

In consecinta, inregistrarea ca platitor TVA prin optiune, la data infiintarii se efectueaza prin depunerea documentelor la ANAF, in aceeasi zi cu depunerea la ONRC a cererii de inmatriculare.

Nota: raspunsul este redactat in conformitate cu legislatia aplicabila la data redactarii, legislatie care poate suferi modificari.

Raspuns oferit de S.M. Armaselu,
consultant fiscal

www.contabilul.manager.o

        Impreuna in lumea afacerilor