Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Interes scazut al fermierilor pentru finantarile din bani europeni

1920x1080_wind_farm-1207625Din 25 martie, atunci cand au fost lansate primele masuri, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a fost depus pana in prezent doar un singur proiect.

In data de 25 martie, AFIR a lansat primele masuri de finantare adresate fermierilor, mai precis submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole si submasura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, insa, desi a trecut deja o luna si jumatate, potentialii beneficiari intarzie sa isi manifeste interesul pentru banii europeni.

Astfel, din 25 martie pana in prezent, la AFIR a fost depus doar un singur dosar care apartine unui fermier din judetul Olt si are ca obiect modernizarea exploatatiei agricole prin achizitia de utilaje.

Dosarul  este aferent submasurii 4.1 Investitii in exploatatii agricole, iar valoarea totala a proiectului este de 816,1 mii euro, din care 658,8 mii euro reprezinta valoarea eligibia  a acestuia. Din aceasta suma, 329,4 mii euro reprezinta valoarea fondurilor europene nerambursabile.

Reprezentantii AFIR spun  ca s-a depus un singur proiect pentru ca deschiderea sesiunii de primire a proiectelor coincide cu campania APIA pentru depunerea cererilor unice de plata.

Intrucat cea din urma are un termen restrans, 15 iunie 2015, fermierii considera, probabil, ca au timp sa solicite finantare europeana pana la 30 octombrie 2015, ora 16, cand se inchide sesiunea anuala. Evaluarea si centralizarea corecta si concreta a numarului proiectelor depuse se va face abia dupa incheierea sesiunii de primire aferenta anului 2015.

Sesiunile de depunere a proiectelor sunt anuale si au o evaluare lunara. Depunerea proiectelor se opreste inainte de termenul limita doar daca valoarea publica totala a proiectelor depuse, avand un punctaj estimat mai mare sau egal fata de pragul de calitate aferent lunii respective, ajunge la nivelul alocarii sesiunii anuale.

Concluziile unei analize interne AFIR au relevat ca pentru PNDR 2007-2013, volumul cererilor de finantare depuse in ultima zi a sesiunilor de primire a proiectelor a fost cu mult mai mare fata de volumul cererilor depuse in celelalte zile. Cu alte cuvinte, fermierii vor da buluc cu proiectele in ultima zi. Fondurile disponibile pentru submasura 4.1 Investiţii in exploataţii agricole sunt de aproape 205,777 milioane euro, iar pentru submasura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – de aproape 111.210 mil. euro, din care 33,363 milioane euro sunt destinate zonei montane.

Sursa:  agroromania.manager

        Impreuna in lumea afacerilor