Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Jumatate din banii atrasi de Romania de la Bruxelles sunt folositi pentru subventii

vanzarea-terenurilor-agricole-640x330Mai mult de jumatate din fondurile europene puse la dispozitie pentru agricultura romaneasca sunt folosite pentru subventii, in contextul in care Romania inca are nevoie de investitii majore in acest sector.

Potrivit unei situatii a absorbtiei fondurilor europene, tara noastra a atras pana in prezent 7,31 miliarde de euro (90,35%) prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, conform datelor AFIR. De asemenea, Romania a beneficiat in aceasta perioada si de 7,6 miliarde de euro (grad de absorbtie 98%) pentru plata ajutoarelor si a subventiilor catre fermieri.

In ceea ce priveste Programul Operational pentru Pescuit (POP) acesta are o rata de absorbtie mai redusa, de circa 150 de milioane de euro (58 % din fondurile puse la dispozitie).

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista in prezent mai bine de trei milioane de agricultori de semi-subzistenta.

De altfel, Romania se regaseste pe primul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste ponderea populatiei ocupate in agricultura, la mare distanta de alte state europene, conform INS. Anul trecut, Romania a avut o pondere a populatiei ocupate in agricultura de 25,4%, primul loc din Uniunea Europeana, la o distanta considerabila de urmatoarele state clasate: Grecia (13,0%) si Polonia (11,2%)

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor