Proiectul legislativ privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, asa numita „Lege a irigatiilor”, prin care se doreste reabilitarea infrastructurii principale, a fost adoptat, marti, in Camera Deputatilor, cu 307 de voturi pentru si unul impotriva, informeaza Agerpres.
Actul normativ prevede o alocare totala de peste un miliar de euro, pe o perioada de cinci ani (2016-2020), pentru a sprijini investitiile in sistemul national de irigatii.
Ministrul Agriculturii, precum si alti oficiali ai MADR au precizat ca adoptarea Legii irigatiilor este de importanta capitala inclusiv pentru continuarea investitiilor in infrastructura secundara de irigatii.
„Noi avem toti banii necesari prin PNDR pentru infrastructura secundara, insa o conditie de eligibilitate pentru reabilitarea acesteia este ca cea principala sa fie functionala. Daca nu luam niste masuri cat mai rapide pentru reabilitarea infrastructurii principale, sa o facem functionala in toata tara sau macar pe bucatile unde avem constituite organizatii de udatori, atunci nici proiectele pentru infrastructura secundara nu vor fi eligibile”, a declarat George Turtoi, secretar de stat in MADR.
Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui act normativ se refera la plata de catre fermieri a unui abonament anual pentru irigarea culturilor.
„Cea mai importanta prevedere se refera la introducerea unui abonament pentru utilizatorii, proprietarii de terenuri, atat pentru zona de irigatii, cat si pentru cea de desecare. Fermierii vor plati acest abonament in mod obligatoriu, si cand ploua si cand nu, insa pe langa asta, ii va asigura pe dansii ca nu mai au un cost foarte mare la apa si energie. Apa vine catre infrastructura secundara doar pe baza acelui abonament. Fara alte costuri suplimentare. Abonamentul se adreseaza fireste celor care se regasesc in amenajarile de irigatii, in cadrul infrastructurii secundare, si care lucreaza efectiv terenul, au nevoie de irigatii”, a declarat seful MADR, Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte.
Abonamentul anual ar urma sa coste circa 20 de lei pe hectar, sumele incasate urmand sa fie folosite pentru investitii in infrastructura principala de irigatii.
Acum doua saptamani, proiectul privind modernizarea infrastructurii principale de irigatii nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru o lege organica, fiind astfel respins.
Ulterior, ministrul Agriculturii a anuntat ca a reusit sa treaca prin Comisia de specialitate din Camera Deputatilor proiectul Ordonantei nr. 4/2015 referitoare la angajarea a 995 de persoane la ANIF si care cuprinde toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de imbunatatiri funciare respins de plen.